A főügyészek üzentek a Facebooknak: nem kell a gyerekeknek szánt Instagram

44 amerikai főügyész írta alá a Mark Zuckerbergnek címzett levelet, amelyben felszólítják: a Facebook ne indítsa el a gyerekeknek tervezett Instagramot.

Márciusban kerültek elő azok a jelentések, amelyek szerint a Facebook úgy döntött, kifejleszti és elindítja a 13 évnél fiatalabb gyerekeknek szánt Instagram platformot.

Bár Mark Zuckerberg és a Facebook azóta is rengeteg kritikát kapott az ötlet miatt, ezúttal 44 amerikai főügyész írt alá egy neki címzett levelet. Ebben felszólítják a Facebookot, hogy ne folytassa a gyerekekre szabott Instagram fejlesztését és piacra dobását. A levélben kutatásokat és okokat is említenek.

A főügyészek koalíciója szerint a Facebook a múltban sem igazán tudta megvédeni a gyerekek adatait és magánszféráját, a kutatások pedig azt mutatják, hogy a közösségi média fizikailag és pszichológiailag is káros a fiatalokra, főleg a kisebb gyerekekre. A gyerekek ráadásul nem értik teljesen a magánszféra fogalmát, ezért aztán könnyedén névtelen támadók áldozataivá válhatnak. A felmérések szerint a fiatalok többségét zaklatják az Instagramon keresztül.

A levélben kimondják azt is, hogy a Facebook nem egy meglévő igényre reagál, hanem megpróbál egyet teremteni. A platformra állítólag olyan gyerekeket csábítanának el, akiknek nincs vagy nem lenne Instagram-fiókjuk. A főügyészek szerint a fiatal gyerekeknek szánt Instagram több szempontból is káros, ezért arra sürgetik a Facebookot, hogy hagyjon fel a kiadásáról szóló terveivel.

A koalíciót vezető Maura Healey főügyész szerint Zuckerberg nem foglalkozik azzal, hogy a közösségi média káros a gyerekekre, pedig komoly bizonyítékok és kutatások ezt újra és újra alátámasztják.

Azóta történt

Előzmények