Leállíthatják a Facebook Európából Amerikába tartó adatszivattyúját

Folytatja a vizsgálatát Írország adatvédelmi hatósága, amely megtilthatja a Facebooknak az EU-s állampolgárokról gyűjtött adatok Amerikába való továbbítását.

Írország adatvédelmi hatósága folytatja azt a vizsgálatát a Facebook ellen, amelynek eredménye az lehet, hogy megtiltják a Facebooknak a transzatlanti adattovábbítást.

A Facebook már többször hangoztatta, hogy egy ilyen tiltásnak beláthatatlan következményei lehetnek a cég üzletére nézve.

Az EU attól tart, hogy az állampolgáráról gyűjtött adatokat felhasználja kereskedelmi célokra Amerika, amelynek kormánya nem feltétlenül tartja tiszteletben az EU-s állampolgárok jogait. Az EU-ban a Facebook szabályozásáért felelős ír DPC augusztusban kezdeményezte a vizsgálatát, és kimondta, hogy az EU-s felhasználói adatok Amerikába való átvitelét a gyakorlatban tilos alkalmazni. A Facebook fellebbezett a beláthatatlannak és visszafordíthatatlan mondott következmények okán, végül a bíróság a fellebbezést visszautasította.

Bár a döntés még nem tiltja meg azonnali hatállyal a Facebook adatszivattyújának működését, szakértők szerint ez már csak idő kérdése, a tiltást még a nyár előtt kimondhatják. A Facebook szerint ez nem csak rájuk, de a felhasználókra és az üzletekre nézve is nagy kárt okozna, továbbá aláásná a szólásszabadságot.

Azóta történt

Előzmények