Nem száguld tovább az 5G, leépít a Nokia

Igen bizonytalan az 5G növekedése, a Nokia ezért jelentős, akár 14 ezer főt érintő leépítésbe és költségcsökkentésekbe kezd.

Miután 20 százalékkal csökkentek a Nokia harmadik negyedéves eladásai az 5G-s eszközök iránti gyenge kereslet miatt, költségcsökkentések és akár 14 ezer fő leépítése mellett döntött a vállalat.

Miután az USA-ban jelentős lassulást tapasztalt a Nokia és az Ericsson, más régióktól reméltek növekedést, de már a nagy indiai hajrá is kifulladni látszik. A piaci helyzet kihívást jelent a Nokia szerint, az észak-amerikai piacon az eladások 40 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben.

A Nokia 800 millió és 1,2 milliárd euró közötti megtakarítást akar elérni 2026-ra, a dolgozók 16 százalékát is elküldik. További részleteket később közölnek, de a kutatás-fejlesztést nem akadályoznák. Jövőre már 400 millió eurós költségcsökkentést akarnak elérni.

Idén az Ericsson is több ezer embert épített le, és szintén bizonytalan piacra számít 2024-ben is. A Nokia bízik a hosszú távú piacban, de azt nem tudják, mikor jöhet fellendülés.

Sokáig arról hallhattunk, hogy az 5G a jövő, elhozza az automatizációt és a sofőr nélküli autókat – de a cégek lassan veszik át az új technológiákat, már a telekomcégek is költségcsökkentésekben gondolkoznak. A brit BT Group idén 55 ezer, a Vodafone 11 ezer dolgozót küld el. Elemzők szerint az ágazatnak szárnyalnia kellene, de gond van a kereslettel, miközben egyre több a kérdés. A Nokia szerint mindenesetre áttörést hozhatna a mid-band-eszközök terjedése, feltéve, hogy a többség nem továbbra is az olcsóbb, de lassabb eszközöket választja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények