Pénzt akarnak az olaszok a tech cégektől az EU-s hálózatokhoz

EU-szinten támogatja Olaszország azokat a javaslatokat, amelyek szerint a nagy tech cégeknek hozzá kellene járulnia a helyi telekomhálózatok költségeihez.

Adolfo Urso olasz iparügyi miniszter közölte: Olaszország teljes mértékben támogatja azokat az EU-szintű javaslatokat, amelyek szerint a nagy tehc cégeknek be kellene szállniuk a régió telekomhálózati infrastruktúrájának költségeibe.

Urso szerint mindenkinek, aki nyer a digitális átálláson, tisztességes hozzájárulást kell fizetnie, arányosan az infrastruktúra költségeire tekintettel.

Mindez régóta vitatéma az EU-ban, mindkét oldalról nagy lobbi megy a témában. Urso szerint mielőtt bármit lépnének, ki kell elemezni, hogy a hálózat milyen mértékben van túlterhelve a big tech cégek tartalmaival és szolgáltatásaival.

A telekomcégek szerint mivel az internetes forgalom zöméért a Google, a Meta, a Netflix, a Microsoft és az Amazon felelősek, ezért a költségekhez hozzá kellene járulniuk az új fejlesztések terén. A big tech ezt viszont internetadónak látja.

Thierry Breton, aki a telekomszektor oldalán áll, kidolgoz majd egy stratégiát a kérdésben, de csak a következő EB dönthet majd arról, hogy továbbviszik-e a témát. Az olaszok szerint erre szükség van, de idő kell az elemzésekhez.

Azóta történt

Előzmények