Botrány: 30 éves mélypontra lökték a mérgező ólomkábelek az amerikai óriásokat

Az AT&T részvényárfolyama több évtizedes mélypontra került, a Verizon sem áll jól – igen kedvezőtlen képet festenek az óriásokról azok a jelentések, amelyek szerint az USA dugig van mérgező ólomkábelekkel, a helyzet és a gyerekekre gyakorolt hatás kiábrándító.

A hét elején még tovább zuhant az AT&T részvényárfolyama, az elemzők pedig leminősítették a részvényt, miután olyan jelentés bukkant fel, hogy a vállalat egyike azoknak, amelyek mérgező ólomkábeleket hagytak szerte az USA-ban. A Verizonnak sem tett jót a jelentés, az árfolyama 13 éves mélypontra került.

Mi ez az egész? A The Wall Street Journal cikke okozta az óriási felháborodásokat, miután rávilágítottak: az USA-ban (legalább) ezernyi régi telefonkábel van, amelyekből mérgező ólom szivárog a talajba és a vizekbe. Ezeket többek között az AT&T és a Verizon használták, majd hagyták hátra, és az elemzések szerint rengeteg folyó vizét szennyezték be, majd az ólom eljutott tavakba, játszóterekbe és magánházak kertjeibe is.


[+]

A WSJ által beszerzett dokumentumok és korábbi dolgozók interjúi alapján (sokan igen súlyos betegségekkel küzdenek ma) a cégek nagyon jól tudták, hogy a kábelek mekkora veszélyt jelentenek a dolgozóikra és a környezetükre – ennek ellenére semmit sem tettek, hogy mérsékeljék az egészségügyi kockázatokat. A hatóságok pedig semmit sem léptek még az ügyben.

Linda Birnbaum, az EPA korábbi tisztviselője és a National Institute of Environmental Health Sciences igazgatója szerint a jelentés azt mutatja, hogy súlyos gondot okoztak mindenhol az otthagyott vagy elásott ólomkábelek. Ennél is rosszabb, hogy mindenhol ott lesz, és senki nem tud majd róla.

Az ólom igen mérgező, az amerikai és más hatóságok is foglalkoztak már a környezeti hatásaival az utóbbi években. Igen komoly rendellenességeket, betegségeket okozhat, veszélyezteti az agyat, vesét, májat, extrém veszélyes a gyerekekre, akik mindenféle fejlődési rendellenességet és viselkedési zavart tapasztalhatnak a kitettség hatására.

Minden második amerikai gyerek vérében ott van – ez a magyarázat?

A WSJ szerint a Quest Diagnostics tanulmánya 2021-ben azt mutatta, hogy minden második 6 év alatti amerikai gyerek vérében érzékelhető szinten tudnak ólmot kimutatni, vagyis a kitettség állandó, főleg a gyerekeknél. Jack Caravanos, a New York-i Egyetem professzora szerint a mostani jelentés ezt részben magyarázhatja: sosem tudtak az egészről, így senki sem tett semmit.


[+]

A WSJ több mint 1750 víz alatti, ólommal burkolt kábelt fedezett fel, az 5 legsűrűbben lakott államban és tucatnyi sűrűn lakott megyében pedig 250 levegőben lévő, ólommal borított kábelt találtak. Ezek gyakran iskolák és buszmegállók mellett vannak. A legtöbbet az AT&T rakta le az 1800-as évek vége és az 1960-as évek között, de a jelentés szerint az egész USA dugig lehet ezekkel. A WSJ 300-at tekintett meg, független teszteknek vetettek alá mintákat, az állításokat kutatók, elemzők is hitelesítették.

Sajnos igen jelentős ólommenyiségről lehet beszélni, a kaliforniai Tahoe-tóból vett mintában például 2533-szor annyi ólom van, mint amit az EPA az ivóvíznél megenged. Ez az úszók és a vízi élet számára is nagy gond, de rengeteg más mintavétel is azt mutatta, hogy veszélyes mértékben meghaladja az ólomszennyezettség a megengedett maximumot. Mindenhol találtak eróziós állapotú, víz alatti kábeleket is.


[+]

A telekomcégeket tömörítő USTelecom ipari csoport szerint sem ők, sem a hatóságok nem szolgáltak még bizonyítékkal arra, hogy a régi, ólommal bevont kábelek okozzák ezt a kitettséget vagy egészségügyi kockázatokat. A Verizon hozzátette: komolyan veszik az aggályokat, sok ilyen kábel van náluk is, ezek még mindig kritikus hang- és adatszolgáltatást biztosítanak országszerte, például a 911 elérhetőségét is. Az AT&T a dolgozók, ügyfelek, közösségek biztonságát, egészségét hangsúlyozta, és szerintük a jelentések szöges ellentétben állnak a független szakértők és a tudományos vizsgálatok eredményeivel, és a saját tesztjeikkel is. A WSJ szerint azonban az AT&T belsős dokumentumai pont ennek ellenkezőjére jutottak, már 2010-ben megállapították, hogy a dolgozók biztonságára is nagy kockázat az ilyen kábelekkel való munka, a régebbi városi területeken pedig több mint 50 százalék az ólomkábelek aránya.

A teljes nyomozás igen aggasztó képet festett, a WSJ bizonyítékok tömegeivel szolgált, és arra emlékeztet: amikor a régi technológiát leváltják, az nem tűnik el magától, és sok gondot okozhat. Ha nem gondolunk az e-hulladékra, akkor is adódik a kérdés: vajon mi lesz 10-20 év múlva az EV-akkukkal?

A WSJ által megkérdezett szakértők szerint az ólomkábelek miatt elég csak egy apró kosznak a szánkba kerülni az ujjunkról, máris több ólom kerül a vérünkbe, mint szabadna.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AT&T

Azóta történt

Előzmények