Nem bírta ki Linux nélkül

Visszatér a Novellhez Hubert Mantel, a SUSE egyik alapítója és vezető kernelfejlesztője, aki tavaly novemberben távozott a szoftvercégtől. A szakember akkor keserűen így indokolta döntését: „ez a vállalat már nem az, amelyet létrehoztam 13 évvel ezelőtt”. Mantel már a harmadik egykori SUSE-vezető volt, aki – azt követően, hogy a cég a Novell tulajdonába került – elhagyta a szoftvergyártót. Tavaly októberben Petra Heinrich kereskedelmi igazgató távozott a cégtől, előtte pedig Richard Seibt, az egykori német vállalat első embere mondott fel.

A Linux Watch beszámolója szerint többen azt gyanították, hogy Mantel azért távozott, mert a Novell hirtelen eldöntötte: kizárólag a Gnome asztali környezetet támogatja, a KDE-t nem. És bár a cég a felhasználók nyomásának engedve gyorsan visszatáncolt, a SUSE-vezető addigra már kilépett.

Visszatéréséről a szakember az olasz Data Manager On Line magazinnak adott interjújában beszélt. Ebben egy évvel ezelőtti távozását így indokolta: „Tulajdonképpen kiégtem. Miután évekig semmi mást nem csináltam, csak dolgoztam és néhány kellemetlen élményt gyűjtöttem a befektetőktől, nem kellett sok, hogy bedobjam a törölközőt. Egyszerűen szükségem volt egy kis pihenésre.”

A Novell szóvivője a linuxos szaklapnak megerősítette, hogy Mantel december elején visszatért, és már nagy elánnal dolgozik a kernelcsapat vezetőjeként. „Több mint egy évem volt arra, hogy átgondoljam a jövőmet, és arra jutottam, hogy továbbra is a Linux érdekel a legjobban. Sok jó barátom is van a SUSE-nél, és tényleg szeretnék velük és a Linuxért dolgozni” – nyilatkozta Mantel. A „megtért” vezetőnek nincs kifogása a Microsoft–Novell megállapodás ellen sem, szerinte ez csak azt bizonyítja, hogy már a redmondi szoftvercég is komolyan veszi a nyílt forrású operációs rendszert.

Azóta történt

Előzmények