Alig egyeztek meg, máris háborúzik a Microsoft és a Novell

Történelmi megállapodást kötött a Microsoft és a Novell a közelmúltban, ám a béke nem tartott sokáig. Az ügy azzal kezdődött a múlt héten, hogy Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy véleménye szerint a Linux operációs rendszer megsérti vállalata szerzői jogait. Egy Seattle-ben rendezett konferencián elmondta, hogy azért volt olyan sürgető az egyezmény tető alá hozása, mert a Linux a Microsoft szellemi tulajdonát használja, s meg kívánták előzni, hogy részvényeseik emiatt elpártoljanak tőlük.

Az egyezmény vitatott pontjának most a kölcsönösen fizetett „kártérítés” vagy „biztosíték” tűnik. A Microsoft 440 millió dollárt fizet a Novellnek az előfizetői tanúsítványokért, marketingköltségként és a szabadalmak használatáért, ez utóbbi okból pedig a Novell is öt év alatt legalább 40 millió dollárt fizet a bevételeiből. Az egyezmény e pontját a szabad szoftverek fejlesztői már kritizálták, mondván, ez egyenértékű a szabadalomsértés elismerésével. Az egyezmény aláírásig azonban a Microsoft vezetői nem hozták szóba hogy a Linux kernele megsértené a Microsoft jogait.

Egészen a múlt hétig, amikor Ballmer már nyíltan fogalmazott: „A Novell fizet nekünk valami pénzt, hogy azt mondhassák a felhasználóknak, jogosultak a SUSE Linux használatára. Ez fontos a számunkra, egyébként kénytelenek lennénk azt hinni, hogy alapjában minden Linux-felhasználó tartozik nekünk.” Majd hozzátette: „Valójában csak a SUSE felhasználói fizetnek a Microsoft szellemi tulajdonáért. Ezért meg akarunk egyezni a Red Hat vezetőivel és többi Linux-disztribútorral is.”

Válaszként tegnap Ron Hovsepian, az egyezményt aláíró Novell vezetője nyílt levelet intézett a szabad szoftverek közösségéhez a vállalat weboldalán. A szöveg elején újra kifejti a szerződés részleteit, s a várható előnyök mellett érvel. A megállapodást kritizálóknak üzeni, hogy nem ért egyet véleményükkel, mely szerint vállalata veszélyes útra lépett. Ugyanakkor kitér arra, hogy megalapozatlannak tartja a Microsoft vádjait, a szabadalmi részletek bevételét a szerződésbe nem az motiválta, hogy legálissá tegyék a Linuxban alkalmazott „jogtalanul használt” megoldásokat, ilyenek ugyanis nem léteznek. A Novellnek saját szabadalmi portfoliója van, melyet továbbra is a szabad szoftverek közössége javára használnak. Szavainak megerősítéseként felsorolta, hogy vállalata milyen lépéseket tett eredeti céljaik elérésére:

Küldetésnyilatkozatukban kifejtik, hogy szoftverszabadalmaikat a szabad forráskódú technológia javára használják.

Felszólaltak az EU tervezett szabványliberalizációja ellen.

Kártérítést fizetnek minden felhasználójuknak, ha azokat szabadalmi jogsértéssel vádolnák.

Együttműködnek az USA szabványügyi hivatalával s az iparág vezető vállalkozásaival, hogy a „rossz szabadalmak” számát mérsékeljék.

2005-ben társalapítói voltak az Open Invention Network (OIN) kezdeményezésnek, mely a Linux népszerűsítése mellett tette le a voksát.

Befejezésül újra megerősítette a Novell elkötelezettségét a szabad szoftverek közössége mellett.

A Microsoft szűkszavú állásfoglalása is tegnap került nyilvánosságra. Elismerik a Novell érveinek jogosságát, de kérik őket, ők is ismerjék el a Microsoft nézőpontját, s kilátásba helyeznek egy új szabadalmi megállapodást.

Most épp csönd van. Fegyverszünet…

Azóta történt

Előzmények