Megszűnik a Linuxvilág

Mivel a lapnak nyolc év alatt nem sikerült akkora olvasóközönséget toboroznia, amely hosszú távon el tudta volna tartani, a Kiskapu Kiadó úgy döntött, hogy befejezi a Linuxvilág magazin kiadását. Amint a megbecsült linuxos szaklap honlapján olvasható: a kiadó éveken át bízott abban, hogy idővel kialakul egy nagyobb olvasói bázis, amely tud és akar is egy ilyen nyomtatott termékért fizetni. „Ez az áttörés azonban eddig nem következett be”, a „karitatív tevékenység” pedig nem volt tovább folytatható.

A Linuxvilág magazint 1999-ben alapította Szy György, a Kiskapu Kiadó tulajdonosa azzal a céllal, hogy a magyar linuxos közösségnek is legyen olyan fóruma, ahol anyanyelvén olvashat nyílt forrású szoftverek fejlesztésével és használatával kapcsolatos információkat. A lap – amelynek első száma 2000 novemberében jelent meg – kezdetben jobbára az amerikai Linux Journal cikkeinek fordítását közölte, de hamar megjelentek benne magyar szerzők írásai is. 2005-ben jött el az az idő, amikor egyes lapszámok már kizárólag eredeti írásokkal jelentek meg – áll a bejelentésben. A Linuxvilág 8 évfolyamában 78 szám, azokban pedig körülbelül 1500 cikk jelent meg.

A kiadó az újabb számokhoz leadott és elfogadott anyagokat nem fogja közölni, a már megjelent írásokat viszont a weboldalon hozzáférhetővé teszi (javarészt az anyagok már ma is elérhetők). Az előfizetőket levélben tájékoztatják majd a lap megszűnéséről, és arról, hogy milyen konstrukcióban igényelhetik vissza az időarányos előfizetési díjat.

Azóta történt

Előzmények