Jöhet a negyedik mobilszolgáltató, de van-e értelme?

Reális esély van egy újabb, negyedik magyarországi mobilszolgáltató megjelenésére – idézi a Népszabadság mai riportja Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökét.

Az NHH mind a magyar, mind az európai piacot elemezte, s úgy vélik, megnövekedtek a frekvenciák értékei, s a hazai piacot feltehetően kedvezően befolyásolná egy új szereplő színre lépése. A kérdés megvitatására nyilvános meghallgatást hívtak mára össze, melyen bárki részt vehetett, de elsősorban természetesen a vezető gazdasági szereplők jelenléte az igazán lényeges. Márton György, az NHH szóvivője előzetesen elmondta, hogy bár van érdeklődés, a döntéstől még messze állnak, s más ügyeket is megtárgyalnak, például a virtuális mobilszolgáltatók esélyeit, vagy épp a ma is használt frekvenciáknak a jelenlegi gyakorlattól eltérő alkalmazását. Egyébként most is rendelkezésre áll egy „frekvenciacsomag”, melyet használhatna egy negyedik szolgáltató – ezt 2004-ben már megpróbálták értékesíteni, ám akkor nem akadt pályázó. De a helyzet azóta sokat változott, főként a mobilinternetnek köszönhetően.

Drozdy Győző, a Pannon vezérigazgató-helyettese azonban úgy véli, hogy a telített magyar piacon nem igazán egy negyedik szolgáltatóra van szükség, hanem a jelenleg rendelkezésre álló sávok leghatékonyabb hasznosítására a meglévő szereplők között; szerinte nem lenne racionális lépés egy új cég indulása, a feltételek nem adottak, különben már rég jelentkezett volna valaki. Hasonlóan gondolkodik Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Mobile vezetője is. Beck Györgynek, a Vodafone vezérigazgatójának is ez a véleménye, aki úgy véli, ha a Vodafone már nem lenne itt Magyarországon, akkor a jelen piaci körülmények közepette biztosan nem pályáznának a negyedik szolgáltató helyére. Ő egyébként örül az egyeztetésnek, hiszen szerinte a frekvenciaspektrum fontos nemzeti kincs, de úgy gondolja, hogy a széles sávú mobillefedettség biztosítása a jelenleg használt 2,1 GHz-es csatornákon költséges a szolgáltatók számára, ezért az ország kis lélekszámú településeit igen lassan éri el a technika e vívmánya. Sokat segítene a digitális szakadék felszámolásában, ha lehetőség volna a sokkal jobb terjedési tulajdonságokkal bíró 900 MHz-es frekvenciát használni 3G szolgáltatásra – nemrég el is indítottak egy műszaki tesztet Tószegen –, de ehhez a jelenlegi szerződések és jogszabályok módosítása szükséges (jelenleg ezt a sávot csak hangátvitelre lehet használni, a 3G pedig nem az). Emellett pedig Beck szerint szolgáltatónkként további 3–4 Mhz-et (csatornát) kellene a jelenlegi piaci szereplők rendelkezésére bocsátani.

Vagyis a lehetőség elvileg adott, ám látható, hogy a jelenlegi szereplők – ha nem is tiltakoznak – nem a negyedik szolgáltató megjelenését tartják ideális megoldásnak.

Azóta történt

Előzmények