Nagy Testvér díjra esélyes az ASVA és a Google is

Hirdetés

Lehet szavazni a magyarországi Nagy Testvér díj közönségdíjára – jelentette be tegnap a Technika az Emberért Alapítvány, mely az idén immár ötödik alkalommal fogja pellengérre állítani azokat a személyeket, állami szerveket, magánvállalatokat, amelyek a legtöbbet tették a magánszféránk megsértéséért, és a legkirívóbb módon éltek vissza az emberek személyes adataival. A szavazás technikai problémák miatt néhány napot késett, ezért a szervezők november 30-ig tolták ki annak lezárását. Az eredményhirdetésre december 1-jén kerül majd sor. A közönségdíjon felül a hatfős zsűri az idén is három kategóriában – állami szervek, cégek, magánszemélyek – oszt majd ki negatív díjat, és egy pozitív elismerést is odaítélnek annak, aki sokat tett a magánszféra sérthetetlenségének védelméért.

A közönségdíjra jelöltek között van az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA), amely azzal érdemelte ki a jelölést, hogy az állami szervekkel közreműködve hatóságként lép fel, és minden fájlcserélő programot futtató felhasználót potenciális bűnözőnek tekint. Az idén egy internetes multi, a Google is bekerült a kalapba, amit a Gmail ingyenes levelezőrendszerének adatvédelmi nyilatkozatával érdemelt ki. Ebben – írják a díj honlapján – az áll, hogy a szolgáltató sohasem törli a létrehozott postafiókok tartalmát, azaz a leveleket akkor is megtartja, ha a felhasználó megszünteti levelesládáját. (Valójában – amint arra egy olvasónk hívta fel a figyelmet – az aktív szerverekről a Google is törli az üzeneteket, azok legfeljebb az offline mentésekben maradnak meg, ez azonban alkalmasint minden más szolgáltatónál így van.)

A Pannon figyel

A biometrikus azonosítással ellátott európai úti okmányok megszavazása okán jelölt Baráth Etele, Somogyi Ferenc, Lamperth Mónika és Petrétei József. A miniszterek – áll az indoklásban – az adatvédelmi biztos kifejezett tilatkozása ellenére mondtak igent egy a magyar alkotmánnyal összeegyeztethetetlen, személyes adatok védelméhez való jogot súlyosan sértő jogszabályra.

Ismét jelölt a Pannon GSM, mely az idén a flottakövetés szolgáltatás miatt került a listára. Az indoklás hangsúlyozza, hogy noha a szolgáltató minden hatályos jogszabályt betart, eszközt ad a vállalatok kezébe a dolgozók privát szférájának megsértésére. Tavaly a mobilcég az ügyfelek személyi igazolványának másolásával és az ezzel összefüggő adatgyűjtéssel érdemelte ki a jelölést.

Kamera és sárga fejpánt

Az idén több vállalat és intézmény is bekamerázás miatt vált esélyessé a közönségdíjra. Köztük van a BKV, mely a 2005-ben vásárolt Volvo buszokra szereltetett fel kamerákat; a Hotel Liget, mely a szállodában elhelyezett kamerák készítette anyagot két hónapig megőrzi; a Hajós Alfréd Uszoda, mely szintén videorendszerrel figyeli a fürdőzőket; valamint a VII., XIII. és XVIII. kerületek polgármesterei, akik támogatják a térfigyelő kamerákat, noha ezek hatékonyságát a közbiztonság javításában hatástanulmány nem bizonyítja.

Nagy esélyes a Lidl áruházlánc, mely a női alkalmazottakat menstruációs ciklusuk alatt sárga fejpánt viselésére kötelezi. A jelöltek teljes listája a díj honlapján olvasható.

Azóta történt

Előzmények