Google: szívd fel, begyem...

A Google asztali keresője ismét fejlettebb lett, ugyanakkor ezáltal még több információt képes tárolni rólunk. A tegnap megjelent a Google Desktop 3 béta-verziója főleg a képernyő szélén helyet foglaló Sidebar funkció feljavítása révén frissült. A beépülő pluginekkel megtámogatott, és a többi Google alkalmazással – például a Google Talk vagy a nemrég bemutatott Google Chat szolgáltatással – rugalmasabban együttműködő új Sidebar lehetővé teszi fájlok egyszerű megosztását is ismerőseinkkel.

A harmadik generációs Google Desktop ugyanakkor még azoknak is szolgál meglepetéssel, akik szerint a keresőcég már eddig is túl messzire ment a globális Nagy Testvérré válás útján. Az egyik ilyen szolgáltatás, amely várhatóan a vállalati rendszergazdák nemtetszését fogja kivívni, a hálózatra kapcsolt számítógépek fájljainak összevont keresését lehetővé tevő funkció. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a céges munkaállomásra telepített Google Desktop a hálózat többi számítógépének merevlemezét is átnézheti és indexelheti – még abban az esetben is, ha egyik gép sem csatlakozik az internetre –, így azok is kereshetővé válnak. Ugyanakkor a bizalmas vállalati információk megosztottsága miatt aggódó it-vezetőknek a Google máris ajánl egy vállalati verziót, amelyben a rendszergazdáknak felügyeleti joguk van afölött, hogy a dolgozók milyen állományokat osztanak meg a szervezeten belül és kívül.

Ennél is nagyra törőbb a Google azon terve, hogy a számítógépek közötti korlátlan kereshetőséget kihasználva a felhasználók megoszthatják számítógépük összes szöveges, webalapú és office-állományát, így azokat később a világ bármely számítógépről elérhetik – ha nem zavarja őket az a tudat, hogy minden személyes fájljuk a Google valamely szerverén tárolódik. Az adatokhoz való hozzáféréshez nem szükséges más, csupán egy Google-azonosító (például a Gmail levelezőszolgáltatáshoz kapcsolódó).

"A Google Desktop új verziójának szolgáltatásai a fájlok keresését és az információk megosztását minden korábbinál egyszerűbbé teszik" – nyilatkozta Mihai Ionescu, a Google szoftvermérnöke.

"A saját anyámra sem bíznám rá a számítógépemen található összes információt, nemhogy a Google-re" – nyilatkozta egy lapunkhoz közel álló, neve elhallgatását kérő biztonsági szakember.

Azóta történt

Előzmények