Leszerződik az ORFK a jogvédő szervezetekkel

A mai napon együttműködési szerződést ír alá az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA), a Business Software Alliance (BSA) és a Szövetség a Szerzői Jogokért (ProArt) jogvédő szervezet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságával, hogy a jövőben együttesen vegyék fel a harcot a szerzői jogsértő tevékenységek ellen.

A magára általában közalapítványként hivatkozó ASVA eddig is szerződéses kapcsolatban állt az ORFK-val, amelynek keretében többek közt a szerzői joggal kapcsolatos továbbképzéseket tartottak a rendőrségnek,  valamint a bíróságoknak. A nagy szoftverházakat képviselő BSA ezzel szemben eddig a maga útját járta, igaz – mint azt egy szeptemberi sajtótájékoztatón Simonkovics Sándortól, a szervezet magyarországi elnökétől megtudtuk –, ez az út az agresszív kampányoknak köszönhetően az utóbbi időben nem volt túl sikeres, ezért a BSA arculatváltásra, a jövőben konzultációs testületként való szereplésre határozta el magát.

 

A most erőiket egyesítő szervezetek szerint az együttműködésre azért van szükség, mert az utóbbi időben az internet használatának terjedésével a szerzői jogsértő tevékenységek – mint a filmek, zeneművek, szoftverek illegális letöltése és terjesztése – száma növekszik. A bűncselekménynek minősülő szerzői jogsértő tevékenységek nagy kárt okoznak az államháztartásnak, a jogtulajdonosoknak, az alkotóknak, előadóművészeknek és a jogdíj-tulajdonosoknak egyaránt.

A három jogvédő szervezet és az ORFK nyitott további jogvédő szervezetek csatlakozására is – tudtuk meg a közös sajtóközleményből.

Azóta történt

Előzmények