Hivatalos engedéllyel vadásszák le a torrentoldalakat Nagy-Britanniában

Igazuk lett azoknak, a Newzbin 2 fájlcserélő oldal bíróság által elrendelt blokkolását csak egy folyamat első állomásának tekintették, ugyanis ugyanazok a jogtulajdonosok (hollywoodi filmstúdiók, zenei kiadók stb.) amelyek ezt a döntést kiharcolták, továbbléptek, és most a Pirate Bay nagy-britanniai tiltását igyekeznek elérni.

Több helyi lap is beszámolt róla, hogy a British Phonographic Industry által vezetett kiadói koalíció (tagjai többek között a Pact, a Motion Picture Association, illetve a Publishers Association) hivatalosan is felkérte a legnagyobb brit internetszolgáltatót, a hatmillió ügyféllel rendelkező BT-t, hogy hálózatán tegye elérhetetlenné a Pirate Bayt. Az „önkéntes” blokkolást az említett bírósági ítéletre hivatkozva kérik, mely kimondta, hogy a BT-nek két héten belül meg kell szüntetni a hozzáférést a Newzbin 2 oldalaihoz.

A BT szóvivője megerősítette az információt, majd kijelentette, hogy egyelőre mérlegelik a lehetőségeket, de úgy vélik, ahogy a Newzbin 2-nél, a Pirate Bay esetében is szükségük lesz egy érvényes bírói végzésre. Egyelőre a korábbi ítélet általi kötelezettségük, a tiltás technológiai feltételeinek kidolgozásával vannak elfoglalva – tette hozzá a szóvivő.

A Pirate Bayt 2009 óta már több európai országban tiltólistára helyezték (például Belgiumban, Dániában, Írországban, Olaszországban, Svédországban), de a mostani ügy kissé más jellegű, ugyanis John Smith, az egyik nagy kiadói szövetség vezetője már magabiztosan és határozottan jelentette ki, hogy mivel a legfelsőbb bíróság világosan értelmezte az ide vonatkozó törvényeket, a precedensre hivatkozva nekilátnak az illegális letöltést kínáló oldalak elleni hadjáratnak.

Azóta történt

Előzmények