Az internetszolgáltatónak cenzúráznia kell, és még a költségeket is ő fizeti

Több szempontból is mérföldkő lehet a brit legfelsőbb bíróság tegnapi döntése, melyben arra kötelezték a legnagyobb brit internetszolgáltatót, a BT-t, hogy a szerzői jogok megsértése miatt blokkolja a tagok hozzáférését a Newzbin 2 oldalhoz, illetve az ehhez kapcsolódó weboldalakhoz. A határozat végrehajtására 14 napot kapott a szolgáltató. A bíróság elrendelte azt is, hogy a blokkolás költségeit (kezdetben nagyjából 5000 font, azaz körülbelül 1 750 000 forint, valamint egyéb, járulékos költségek) a szolgáltatónak kell állnia.

A letölthető tartalmakra mutató linkeket gyűjtő Newzbin története valójában az ellene indított perek története, a körülötte zajló események mintegy állatorvosi lóként mutatják meg az internetes kalózkodás, illetve a szerzői jog védelméért küzdő kiadók és jogtulajdonosok törekvéseit. Először 2010-ben indult ellenük eljárás, akkor eleinte azzal védekeztek, hogy a felhasználók tevékenységéért ők nem felelősek, és egyébként is csak ugyanazt csinálják, mint a Google, de mivel igen rosszul állt a szénájuk a bíróságon, leállították az oldalt, majd rövidesen újraindították Newzbin 2 néven, most már a Seychelle-szigetekről működtetve. Ezzel nehéz helyzetbe hozták a jogvédőket, ám azok megtalálták az utat, ugyanis idén a nem perelhető üzemeltetők helyett az elérhetőt, a szolgáltatót panaszolták be.

A bíróság a nyáron döntött először, a blokkolást már ekkor elrendelték az alapján, hogy a szolgáltatónak tudomása volt arról, hogy illegális tevékenységre használják fel az általa biztosított hozzáférést. Időközben a BT bevezetett egy szűrőt is Cleanfeed néven, elvileg a gyermekekre káros tartalmak szűrése céljából, ám ez alkalmas a Newzbin 2 tiltására is. A kalózoldal üzemeltetői ekkor válaszként készítettek egy kliensoldali szoftvert, amellyel ez a szűrő megkerülhető. Ezek után került sor a legfelsőbb bírósági döntésre. A BT egyébként kezdettől fogva együttműködött a felperesekkel.

A BT kérelmezte a költségek megosztását, vagyis, hogy a felperes stúdiók is beszálljanak, de a bíróság ezt elutasította, mégpedig arra hivatkozva, hogy a BT egy üzleti vállalkozás, akiknek elemi érdekük, hogy az általuk biztosított keretek között ne folytassanak illegális tevékenységet, és ezért mindent meg kell tenniük.

Nagy-Britanniában ez volt az első eset, hogy egy szolgáltató bejelentette, hogy a jogtulajdonosok érdekeinek védelmében szűrni fogja a tartalmat. De más szempontból is egyedülálló a döntés: a költségeknek a szolgáltatóra terhelése precedenst teremthet.

Azóta történt

Előzmények