Márciusra készülhet el a „negyedik mobilhálózat”

Megkezdődhet az állami mobilhálózat kiépítése, mely 12,8 milliárd forintba fog kerülni – írta meg a nol.hu. A generálkivitelező az állami tulajdonú Antenna Hungária lesz, és a szintén állami MVM Net Zrt. már a szállítót is kiválasztotta – közbeszerzés nélkül a kínai Huaweire esett a választás.

Az MVM Net tavaly tavasszal nyerte meg a 450 megahertzes sáv hasznosítási jogát, arra április utolsó napján szerződött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH). Akkor még rohamtempóban kívánták megépíteni a hálózatot. Később módosították a projektet, ez elsősorban M2M-igényeket (gépek, tehát például a takarékosabb energiafelhasználás érdekében gáz- vagy villanyórák, valamint a központ; a kamionok útdíj-regisztrációs egységei; esetleg az online pénztárgépek közötti) kiszolgáló hálózaton a modernebb LTE-technológiát vettek célba, ami növelte a költségeket is. Végül az anyavállalat decemberben adta áldását a beruházásra.

Az MVM Net a zöld jelzésre jelentős csúszásba került, hiszen a frekvenciasáv használatáról szóló szerződés szerint már az év elejére biztosítania kellett volna az adatátvitelt az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban. A késedelmek miatt a hatóság 12 millió forintra büntette meg az állami céget, és előírta, hogy idén június végéig milyen lefedettséget kell elérnie, valamint hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egy számjegyű útján.

A nol.hu megkeresésére az MVM Net azt írta, hogy a hálózat már most több mint 30 százalékos országos lefedettséggel rendelkezik, a rendszer több sikeres tesztelésen átesett, és számos kormányzati célú alkalmazásra használják is próba üzemmódban. A teljes hálózati készültséget – a frekvenciahasználati szerződésben vállalt 95 százalékos területi lefedettséget – a hálózat várhatóan 2016 márciusában érheti el. E közlés azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett másfél év helyett a teljes LTE 450 hálózat nyolc hónap alatt készülhet el.

Azóta történt

Előzmények