4G vs LTE450 – mennyi az annyi?

Az MVM NET Zrt. keddi sajtótájékoztatója után nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy 12,8 milliárd forintos projektjük a 350-400 bázisállomás kiépítésével drágának számít-e, vagy sem. Először is vegyük sorra, mire kell költeniük. Mivel zöldmezős beruházásra nem kerül sor, önálló adótorony nem épül az adófizetők pénzén. A 450 MHz-es frekvenciasávban működő hálózat tehát betelepülések, illetve más, eddig nem bázisállomásként használt állami épületekre történő szereléssel kerül kiépítésre. A tápellátás biztosítása, a szünetmentes egységek, az antennák is költséget jelentenek, de a bázisokig a gerinchálózat vezetékeit is el kell vinni, a háttérinfrastruktúra felállítása pedig szintén a kiadásokat növeli.

A projekt generálkivitelezője az az Antenna Hungária, amelynek már jelentős (több évtizedes) tapasztalata van hasonló munkálatokban, hiszen többek között a mobilszolgáltatók bázisait is ők szerelik jellemzően. A korábbiakhoz képest különbség még, hogy a végponti eszközökkel is több sávon kommunikálnak majd a tornyok, ezzel gyorsítva a kapcsolat sebességét. Az úgynevezett MIMO technológia tehát nem okoz jelentős költségnövekményt a kivitelezés során, a beszerzési ár viszont minden bizonnyal drágább.

A 450 MHz-es frekvencia vitathatatlan előnye, hogy kevesebb eszközzel lefedhető a szolgáltatási terület, ebből adódik, hogy míg a Telekom-Telenor LTE-házasság során 800-800 új torony építését vállalták, ezzel megközelítőleg 2800-3000-re növelve a 4G bázisállomások számát, az MVM NET megelégszik 400 egységgel. Elsősorban kormányzati célokat szolgál majd (kormányzati elektronikus hírközlési infrastruktúrát, e-közigazgatást, elektronikus útdíjrendszert) a hálózat, így a három mobilszolgáltatónak nincs mitől tartania egyelőre.


(forrás: Gil Elvgren) [+]

A 400 bázisra 12,8 milliárdot (egyenként 32 millió forint) tervez költeni az MVM NET. Bár a 450 MHz-es rendszer árait nem ismerjük pontosan, a hagyományos (800, 1800 és 2600 MHz-es) betelepülési költségek piaci ára berendezéssel (és háttérinfrastruktúrával) együtt nem haladja meg a 4-5 millió forintot akkor sem, ha a kivitelezést az Antenna Hungária végzi. Ennyivel viszont nem jobb a 450 MHz-es hullámhossz: a Huawei tavaly nyári bejelentése, melyben a világ első kereskedelmi LTE450-es hálózatának létrehozásáról számoltak be, azt írja, a 800 MHz-es állomásokhoz képest kétszeres terület lefedésére képesek. Igaz ugyan, hogy a 2,6 GHz-es frekvencián működő tornyokhoz képest húszsoros a területi különbség a 450 MHz-es egységek javára.

Az NMHH frekvenciapályázatán nem tolongtak a jelentkezők 2013 végén, a 450-457,38 MHz, illetve a 460-467,38 MHz-es blokkok ugyanis kevésbé alkalmasak sok végponti egység kiszolgálására, ráadásul szűkösségük miatt az elérhető sebesség sem közelíti meg a hazai piacon kereskedelmi alapon szolgáltatók által biztosítottakat - ezt a keddi sajtótájékoztató után az újságírók maguk is megtapasztalhatták, hiszen a Kocsis utcai LTE450 bázisállomást nem csak megtekinteni lehetett, kipróbálására is lehetőség nyílt.

Azóta történt

Előzmények