Működik az e-aláírás a nyugdíjbevallásnál

A lassú és sok ügyféloldali hibával terhelt papíralapú ügyintézés elektronikus formába való átültetésével a magánnyugdíjpénztárak az adóhatósághoz hasonlóan tetemes mennyiségű energiát és munkát takaríthatnak meg évente, a bevallók számára pedig megszűnik a papír, a nyomtatási, a tárolási költség, illetve a postai sorbanállásból fakadó időveszteség. Az elektronikus magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallásra való áttérés jelentős mozzanata az elektronikus ügyvitelnek, mivel kibővíti az elektronikus bevallások körét és lehetővé teszi a szolgáltatók piaci alapon történő kiválasztását. Komoly előrelépést az fog jelenteni, ha az elektronikus aláírással történő adóbevallások hitelesítéséhez szükséges tanúsítványok az elektronikus aláírásról szóló törvény szellemének megfelelően a piacról lesznek beszerezhetők.

A NetLock Kft. február 3-án maga is benyújtotta dolgozói első hiteles elektronikus magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallását, amelyet – saját NyugDíjcsomagja felhasználásával – minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva küldött el a különböző pénztárakhoz.

A NetLock az igen kedvezményes árú hitelesítési egységcsomag bevezetésével elsősorban azt kívánja elérni, hogy a felhasználók számára akkor is valós alternatíva legyen a hiteles elektronikus ügyintézés, ha arra jelenleg még csak néhány területen van szükségük. A következő előrelépésre 2005. április 1-től lehet számítani, amikortól a hosszú távú hitelességet biztosító elektronikus aláírással történő adóbevallás várhatóan már nem csak a legnagyobb adózók kiváltsága lesz, hanem az bármely adózó számára elérhetővé válik.

 

„Már izgatottan várjuk a hamarosan megjelenő PM-IHM-MEH együttes rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a 10 000 legnagyobb adózó mellett 2005. április 1-től minden adózó elektronikus úton, elektronikus aláírás használatával is beadhatja adóbevallását” – mondta Rózsahegyi Zsolt a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

Az EU-országokban már régóta alkalmazott elektronikus ügyintézési módok tehát már Magyarországon is utat törnek maguknak. Végre elindulni látszik egy piaci folyamat, amely hazánkban is lendíthet a kellően biztonságos technológiák alkalmazásának elterjedésében, elősegítve ezzel a gazdaság hatékony működését.

Azóta történt

Előzmények