Aggályos az APEH ingyenes e-szignó megoldása

Hirdetés

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) tavaly októberben egy beadványban panaszt tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH). Az adóhivatal ugyanis a 10 ezer legnagyobb adózónál kötelezően előírt elektronikus úton történő adóbevallás befogadásakor nem fogadja el azokat a piaci hitelesítésszolgáltatók által hitelesített elektronikus aláírásokat, amelyek a magyar törvények szerint minden szükséges kívánalomnak megfelelnek. Ezek a bevallások jelenleg csak az APEH által kibocsátott korlátozott hatókörű tanúsítványokkal hitelesíthetők, melyek más célra – például a magánnyugdíjak bevallásánál – már nem használhatók, holott a helyes cél mindenképp az lenne, hogy az e-közigazgatási folyamatokban bármely hitelesített szolgáltató terméke elfogadásra kerüljön.

Ha az állam olyan, az elektronikus írásbeliség elterjedése – végső soron az információs társadalom fejlődése – szempontjából kiemelkedő, piackatalizátornak tekinthető területen, mint az elektronikus adóbevallás, ingyenesen maga nyújtja a szükséges szolgáltatásokat, akkor ezzel egyfelől kétszeresen és feleslegesen társadalmi költségeket okoz, hiszen az adóbevételekből fenn kell tartani a dedikált tanúsítványok kibocsátására alkalmas hitelesítésszolgáltatási rendszert, az állampolgároknak pedig meg kell vásárolniuk a piacról a más területeken felhasználható tanúsítványokat. Másrészt, társadalmi jóléti veszteségeket okozva, így az elektronikus ügyvitel, tanúsítvány-felhasználás szempontjából liberalizált, egyéb – ugyanakkor az elektronikus adóbevalláshoz képest kisebb jelentőségű – területein érvényesülő verseny is csak kedvezőtlenebb feltételekkel lesz képes működni – olvasható a versenyhivatali indokok között. Az eljárás egyértelműen versenytorzítást eredményez az elektronikus aláírás piacán, ami bizonyára előbb-utóbb akár az uniós joghatóságok rosszallását is kiválthatja.

Sok vita lehet még abból a GVH-megállapításból is, hogy ha az állam biztosítani kívánja a szerényebb jövedelműek hozzáférését az elektronikus ügyviteli szolgáltatásokhoz, akkor ezt a társadalom egyes rétegei között fennálló digitális szakadék csökkentésére életre hívott egyes szociális programokon keresztül teheti meg, így optimalizálva az állami szerepvállalás és a piaci verseny jóléti hatásait. Jelen esetben azonban a versenyfelügyelet szociális megfontolásokat sem talált az állami szerepvállalás indokai között, mivel az elektronikus adóbevallás egyelőre a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók esetében kötelező és érhető el.

Azóta történt

Előzmények