E-szignó az osztrák bankkártyákon

2003 elején került bevezetésre Ausztriában a digitális aláírás. Mindeddig közel 30 ezer felhasználó, elsősorban az üzleti élet szereplői éltek az elektronikus aláírás adta lehetőségekkel. Hogy a folyamatnak lendületet adjanak, hamarosan lehetővé válik a digitális aláírás integrálása a hagyományos bankkártyákba. Az innovatív megoldás többek között az e-bank, elektronikus vásárlás és az e-kormányzati szolgáltatások, valamint üzenetek titkosításának-dekódolásának igénybevételére is feljogosítja tulajdonosát – számol be a tervekről az ORF Futurezone nevű internetes portál.

Magyarországon még gyerekcipőben járnak a chipkártyás elektronikus aláírásokra fejlesztett alkalmazások – értékelte lapunk kérdésére a hazai helyzetet a témával kiemelten foglalkozó BME Informatikai Központ munkatársa, Krasznay Csaba. Nálunk hivatalosan az idei év elejétől lehet chippel ellátott bankkártyához jutni. Ez a bankoknak lehetőséget kínál a hagyományos funkciók mellett további szolgáltatások nyújtására is. Nem véletlen, hogy például a BKV elektronikus jegy- és bérletprojektjére jelentkezők között bankokat is találunk, melyek látnak üzleti lehetőséget a multifunkciós chipkártyákban.

Hazánkban az elektronikus aláírás technológiai és jogi háttere már biztosított, hatalmas gond viszont, hogy a technológia nem jut el a felhasználókhoz, így alkalmazásokat sem fejlesztenek az e-szignóhoz – mondja Krasznay. Pedig a technológia használatának látványos gyakorlati előnyei vannak, elég csak az ún. adathalász (phishing) támadásokra gondolni, melyek minden gond nélkül kivédhetők lennének a nyílt kulcsú infrastruktúra felhasználásával.

A mobiltelefonon keresztüli elektronikus aláírás hazai szabványát a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) munkacsoportja ebben az évben dolgozza ki, így hamarosan nálunk is lehet erre a funkcióra használni a készülékeket.

Érdemes megemlíteni, hogy a különböző betűkből és számokból álló digitális aláírás biztosítékot és technológiai hátteret nyújt egy adott üzenet kibocsátójának azonosítására. Napjainkban közel 6,7 millió osztrák állampolgár rendelkezik bankkártyával. A projektben eredetileg 2004 végére 3,5 millió kártya cseréjét irányozták elő, de szállítási nehézségek miatt ez a folyamat késésben van. Idén augusztus végéig ingyenesen lecserélhetőek a régi és aktiválhatóak az új kártyák a 170 regisztrációs iroda valamelyikében, a kártya átvétele csupán egy hivatalos, fényképpel ellátott okirat felmutatását és egy hatjegyű PIN-kód megadását igényli. A használat feltételezi egy kártyaolvasó készülék meglétét, amelynek megvásárlásához egy vételre jogosító 10 eurós „utalvány” áll a felhasználó rendelkezésére. (A jelenlegi három támogatott kártyaolvasó: az SCM Chipdrive, a Reiner Cyberjack és a Cherry Smartboard, melyek 25, 28 és 56 euróért szerezhetők be.)

Pillanatnyilag csupán a Windows operációs rendszer támogatja az alkalmazást. Linuxhoz várhatóan az év közepéig elkészül egy illesztő megoldás. A szükséges szoftvert térítésmentesen bocsátják a felhasználók rendelkezésére. Osztrák gazdasági körök optimistán tekintenek a megoldás jövőjére, amelytől a hatóságokkal való érintkezés és az üzleti felhasználás minőségének tartós javulását várják. Ausztriában, ahol ez idáig két bank kínált e-bank szolgáltatást, év végéig 200 ezer, 2007-ig pedig 800 ezer felhasználó csatlakozásával számolnak. Szakértők szerint az újítás sikerességét nagyban befolyásolják majd a felhasználók számára nyújtott gyakorlati előnyök, például a mobilkom Austria és az a.trust közös szolgáltatása, a tavaly április óta mobiltelefonon keresztül „lebonyolítható” e-aláírás.

Azóta történt

Előzmények