Hirdetés

Nyílt levél az elektronikus aláírásért

Kérelemmel fordult az elektronikus aláírás szakmai szövetsége a PM, MEH és az IHM irányítójához, hogy az APEH által tervezett PIN-kódos adóbevallási modell mellett – igény esetén - lehetőség legyen a korszerűbb azonosítási technológiák alkalmazásával is adóbevallás benyújtására.

Hirdetés

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) értesülése szerint az elektronikus adózásról szóló PM-IHM-MeH hamarosan megjelenő rendeletének tervezetében nem szerepel az elektronikus aláírás technológiája, amely pedig napjaink legkorszerűbb technológiájaként biztosítja a biztonságos elektronikus ügyintézéshez nélkülözhetetlen letagadhatatlanságot, felelősségvállalást és a hitelességet, sértetlenséget.

A várhatóan már április 1-től hatályba lépő rendelet legutolsó tervezete szerint Magyarország állampolgárai kizárólagosan az elektronikus aláírás technológiájánál valóban egyszerűbb, de sajnos sokkal kevésbé biztonságos PIN-kód segítségével nyújthatják be adóbevallásukat a kormányzati portálon keresztül.

A beadvány megfogalmazói bíznak benne, hogy a rendelkezésükre álló információk nem helytállóak, és a rendelet végleges változata nem Magyarország technológiai visszalépését támogatja, vagyis nem a PIN-kód kizárólagosságát tartalmazza majd. A technológiai visszalépés veszélye mellett a rendelet tervezete a MELASZ szerint ellentétes a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) Központi Kiemelt Programjaival, valamint a decemberben elfogadott, a Közigazgatási Hatósági Eljárás és Szolgáltatás szabályairól szóló törvény (KET) szellemével, illetve a minisztériumok eddigi bejelentéseivel, kommunikációjával.

Az e-aláírás befogadása többlet költségráfordítást nem igényel, az adófizetők pénztárcáját nem terheli tovább, hiszen az APEH-nél az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok feldolgozására szolgáló modern infrastruktúra már rendelkezésre áll, és a tízezer legnagyobb hazai adózó mellett képes újabb adózók elektronikus bevallásának kezelésére is – állítják a hazai szolgáltatók.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények