Nagy ugrás: jön a Firefox 3.5

A népszerű nyílt forráskódú böngésző 3.0.x-s verzióját nem a 3.1-es, hanem a 3.5-ös követi majd – erről döntöttek a Mozilla fejlesztői tegnapi ülésükön. A „0,5-ös erősségű” verziószám-előrelépéssel a cég azt kívánja kifejezni, hogy számos fontos újdonság és változtatás került a program kódjába a 3.0-s kiadás tavaly nyári megjelenése óta. Ilyen többek között a továbbfejlesztett lapkezelés, a webes szabványok szigorúbb támogatása, a lecserélt JavaScript-motor és egy rakás adatvédelemmel kapcsolatos újítás. Ugyanilyen nagy – és hasonlóan indokolt – verziószámugrást láthattunk korábban az 1.x-es generáció esetében is.

A soron következő harmadik bétát mindezek ellenére továbbra is a 3.1-es verziószámmal látják el a fejlesztők, ez a tesztváltozat a Mozilla számításai szerint jövő csütörtökön jelenik majd meg.

„Számunkra fontosabb egy jó minőségű szoftver kiadása, mint a megjelenés dátuma” – ezt Mike Shaver, a Mozilla fejlesztési alelnöke nyilatkozta a múlt héten arra a kérdésre, hogy fontos-e a cégnek a rivális Internet Explorer 8 megelőzése. A Firefox legújabb verziója – nevezzük akár 3.1-nek vagy 3.5-nek – ugyanis csak nem akar megjelenni; a folyamatos csúszások kiváltó okának a fejlesztők egy csoportja a TraceMonkey névre hallgató új JavaScript-motor hibáit jelölte meg.

Azóta történt

Előzmények