A Microsoft visszavonja a kormány elleni keresetét

Az igazságügyi minisztérium engedett, és ez már megfelel a vállalatnak.

A Microsoft bejelentette, hogy visszavonják az amerikai igazságügyi minisztérium ellen benyújtott keresetüket azok után, hogy a minisztérium változtatott azokon a rendelkezéseken, melyek a felhasználókat érintő adatkéréseket, megfigyeléseket szabályozzák.

Brad Smith, a vállalat vezető jogtanácsosa hétfői blogbejegyzésében leírja, hogy az új szabályok szűkebb kereteket adnak a megfigyelésre, többek között csak meghatározott időtartamra adható ki egy ilyen adatkérés. Ezekkel a változásokkal a vállalat elégedett, úgy látják, hogy a célhoz kötöttség elvárása teljesül, illetve főképp a határidő nélküli kiadott adatkérési utasítások megszüntetésével. Ezt már összeegyeztethetőnek tartják a Microsoft adatvédelmi politikájával, ezért döntöttek az eljárás megszüntetése mellett.

A keresetet a vállalat tavaly nyújtotta be, arra hivatkozva, hogy a kormány alkotmányt sért azzal, hogy a minisztérium nem engedélyezi, hogy a megfigyelésről és az adatkérésekről a felhasználóikat tájékoztassák (konkrétan: az első kiegészítést, mely a szólásszabadságot biztosítja, illetve a negyediket, az állami megfigyelésről való tájékoztatás jogát garantálót).

Ugyanakkor, írja Smith, a Microsoft továbbra is küzd azért, hogy a törvényhozás módosítsa a mai viszonyok között már használhatatlan, 1986-os, a megfigyelést, lehallgatást szabályozó törvényt (Electronic Communications Privacy Act - ECPA), mivel az már alkalmatlan az új technológiák által meghatározott viszonyok kezelésére.

Azóta történt

Előzmények