Nyílt forrású weboldalelemző a Microsofttól

A honlapok kódjának vizsgálatával a fejlesztőket kívánják segíteni.

A hivatalos Windows blogon Anton Molleda, a Microsoft Edge vezető programmenedzsere jelentette be, hogy mostantól mindenki számára elérhető egy olyan eszköz, mellyel a fejlesztők ellenőrizhetik, hogy az általuk készített weboldalak mennyire felelnek meg a legmodernebb elvárásoknak, szabványoknak, biztonsági előírásoknak.

Hirdetés

A nyílt forrású Sonarról a nyáron már szó esett, ugyanis a Microsoft a nyílt forrású közösség támogatásaként az eszközt a JS Alapítványnak adta át – ennek folytatása most az eszköz közzététele. Ez természetesen nem csak azt jelenti, hogy a fejlesztők használhatják munkájuk során, hanem várják a szakembereket, hogy segítsenek továbbépíteni és jobbá, használhatóbbá, okosabbá tenni a Sonart.

Sonar
[+]

Az alkalmazás többféleként is használható, böngészőből végtelenül egyszerű: a weboldal url-jének megadása után a program végigfuttat egy tesztet, majd kilistázza, hogy hány hibát, hiányosságot talált a következő kategóriákban: hozzáférés, interoperabilitás, teljesítmény, biztonság, illetve a PWA (progressive web app) megvalósítása. A listában az egyes tételekről rövid, de kellően részletes leírás is olvasható, kiemelve az a kódrészlet, ahol a szoftver javítást javasol. A Sonar a parancssorból is használható.

Előzmények