Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Kell egy eszköz a microsoftnak, hogy megtanulják végre a html szabványt?

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • elithun

  őstag

  Tehát MS PageSpeed?

  „Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

 • DaveJr

  őstag

  válasz bambano #1 üzenetére

  Manapság mondhatni az MS az egyetlen olyan cég aki csak a HTML5 szabványban leírt tag-ek támogatását rakja bele a böngészőkbe. Pár éve Chrome, FF, Opera támogatott olyan tag-eket amik nincsenek a szabványban.
  Szóval amit írtál már kb 3 éve nem helytálló.

  Bár lehet hogy mára már mindenki átállt a szabvány HTML5re (2014 óta az). Kb 3 éve foglalkoztam napi szinten html-lel és böngészőkkel.

  [ Szerkesztve ]

  Isten és a programozók versenyt futnak egymással. A programozók egyre hülyebiztosabb programokat készítenek, Isten pedig egyre hülyébb embereket.

 • azbest

  félisten

  válasz DaveJr #3 üzenetére

  Amúgy a szabványosítás úgy folyik, hogy a nagy böngészőgyártók próbálnak valamennyire összebeszélni, aztán spéci megoldásokat tesznek a sajátjukba, jobb esetben valahogy jelezve van, hogy melyik böngészőnek szól a szabványon kívüli megoldás. Ideális esetben a végére lesz egy közösen elfogadott megoldás. Ez úgy 5-10 évbe telik nekik. A CSS kapcsán is így megy.

  Szóval, mivel a webes dolgok nem úgy fejlődnek, hogy összeül egy bizottság és megtárgyalják, majd elfogadnak valamit, így nem sok értelme van annak, hogy az ms "csak a HTML5 szabványban leírt tag-ek támogatását rakja bele a böngészőkbe". Mivel kvázi szabvány és gyakorlati tapasztalaton, elterjedtségen is alapul, hogy mi lesz a végleges. Ilyen kontextusban ez azt jelenti, hogy az ms nem konstruktív, csak követi a többieket. Pedig azért szoktak lenni ms specifikus jelzések is a webes forrásokban.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz DaveJr #3 üzenetére

  meg az ms volt az első cég, aki kitalálta, hogy rakjanak külön html taget az oldalra, ami jelzi, ha szabványos html-ként kell renderelni.

  rotfl, ekkora egetverő baromságot már, hogy azt kell jelezni, hogy valami megfelel a szabályoknak... szerencsére az ms el lett küldve a fenébe a hülyeségével.

  (#4) azbest "Szóval, mivel a webes dolgok nem úgy fejlődnek, hogy összeül egy bizottság és megtárgyalják, majd elfogadnak valamit,": hanem hogy? hint: de, összeül a w3 konzorcium és szabványosítanak.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • DaveJr

  őstag

  válasz azbest #4 üzenetére

  Amit írsz az a HTML5re is érvényes volt...elég sokáig tartott mire sikerült egy mindenki által elfogadott szabványt összerakni. Ha jól emlékszem 3 év volt mire eljutottak az első "na ez már a végleges"-től oda hogy valóban szabvány is lett.

  A második részben pedig sajnos nincs igazad. Pontosan úgy zajlott, hogy összeült egy bizottság (W3C) és eldöntötte, hogy ez a végleges szabvány.
  Nagyon sok tag ki és bekerült a szabványba, de 2014-ben lezárták véglegesítették. Azóta nincs módosítás. Pont ez a lényege egy szabványnak, hogy pontosan leírja, hogy minek hogyan kell kinéznie, hogyan használható.
  MS lépett egy nagyot és azt mondta, hogy most ő is rálép a szabványosság mezejére. Csak ő fogta és egy az egyben implementálta a HTML5-t. Nincsenek plusz tagek. FF esetében még azért van egy jó pár ami korábban benne volt a nem végleges szabványban, de már nem része a HTML5-nek.

  Azóta megjelent már a HTML 5.1, 5.2 és még hosszú lesz a sor. Ezeket támogatják az újabb és újabb böngésző verziók. Az egész szabvány felett a W3C bábáskodik, ők döntik el, hogy mi kerül be a szabványba, nyilván erősen figyelve az igényekre.

  [ Szerkesztve ]

  Isten és a programozók versenyt futnak egymással. A programozók egyre hülyebiztosabb programokat készítenek, Isten pedig egyre hülyébb embereket.

 • joghurt

  addikt

  Azt meg tudja esetleg valaki mondani, hogy akár PageSpeedben, akár sonarban hogyan lehet megadni, hogy túljusson egy bejelentkező formon? Az ellenőrizendő weboldal ugyanis jelszóval védett, de tetszőleges teszt felhasználót tudok gyártani nekik.

  A tej élet, erő, egészség.

 • alevan

  őstag

  itcafe.hu a weboldal szerint:

  [ Szerkesztve ]

  "Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."

 • azbest

  félisten

  válasz DaveJr #6 üzenetére

  biztos félreérthetően fogalmazok :)
  Az, hogy lett html5 standard, az a végeredmény, nem pedig a kezdet. Ezt szerettem volna kifejezni. Ami a standardon kívüli dolgokat beletesznek az újabb böngészőkbe, azokból fog majd egyszer letisztulni egy későbbi, újabb standard.

  Tehát nem úgy megy, hogy előre lefektetik, hogy milyen legyen majd a jövőbeli verzió, hasra ütve, megvalósítás előtt. Nem specifikálják le, hogy majd később mit kell implementálni minden böngészőmotornak. Előbb csak legfeljebb irányokban állapodnak meg, de inkább mindenki a maga kedve szerint elkez új képességeken dolgozni. Ha többen többféleképp is csinálnak megvalósítást ugyanarra, akkor előbb ki kell egyezniük, hogy melyik legyen a szabványban, mielőtt bekerül.

  Ha jól emlékszem a standard véglegesítésénél a jelentősebb böngészőmotoroknak van egy-egy szavazata és van rá valami szabály, hogy hánynak kell azt a megvalósítást támogatnia, hogy bekerüljön. Az utóbbi időben volt némi kavarás a motorok körül, nem tudom, most hány szavazat van. Régebben kb az opera féle, a mozilla féle a webkit féle és a ms trident motorok számítottak. Az opera kiesett. Azt nem tudom, hogy a webkit és a google fork mennyire számít külön megoldásnak standardizálás szempontjából.

  Talán erre mondják, hogy alulról szerveződő a dolog, mert attól függ, hogy mi fog a későbbi standarba bekerülni, hogy milyen implementációkban egyeznek ki a motorok gyártói*. Nem pedig felülről, egy előre kitalálált képességkészlet az ami előre meghatározná, hogy mit implementáljanak, mert csak.

  Szóval, ha az ms nem dolgozik előre, új képességek implementálásával, akkor a többi motorban már elkészült implementációt kell neki is megvalósítania, ha később újabb standard verzió leírása kapcsán megint összedobják, hogy mi az amit többen is támogatnak már.

  *: ezért is foglalkoztat példul az adobe is böngészőmotor fejelsztőket a különböző nyílt motoroknál. Ha a számára szükséges képesség bekerült a webkitbe és a geckoba, akkor kb az ie-nek is muszáj lesz majd támogatnia.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák