Tovább birkózik a Microsoft és a minisztérium

Gyakorlatilag állóháború alakult ki, ahol mindkét fél ragaszkodik álláspontjához. A precedensjog miatt hallatlanul fontos lehet egy végleges döntés.

Annak ellenére, hogy tavaly egy fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy a Microsoft nem köteles amerikai bíró által jóváhagyott házkutatási parancsra átadni a hatóságoknak azokat a felhasználói adatokat, melyeket a vállalat az USA-n kívül található szervereken tárol, a felperes igazságügyi minisztérium nem hagyta annyiban a dolgot, és elérték, hogy a Washingtonban székelő Legfelsőbb Bíróság jövő júniusra kitűzzön egy meghallgatást az ügyben.

A régóta húzódó pereskedésben a precedensre törekvő minisztérium azzal érvel, hogy a Microsoft – csakúgy, mint a hasonló, online szolgáltatásokat nyújtó amerikai cégek – az adatok átadásának megtagadásával akadályozzák az igazságszolgáltatást, a nyomozók munkájának megnehezítésével közvetetten a bűnözőket – „a terrorizmust, a gyermekpornográfiát terjesztőket, a csalókat” – segítik, mivel a hatóság nem képes elég elektronikus bizonyítékot gyűjteni.

A Microsoft viszont ragaszkodik korábbi álláspontjukhoz, mely szerint ha átadnák a külföldi szervereken tárolt adatokat az amerikai hatóságoknak, az törvénytelen lenne, és olyan precedens teremtődne, melynek következményei beláthatatlanok. A vállalat vezető jogtanácsosa, Brad Smith a hivatalos blogon reagált a legfelsőbb bírósági meghallgatás hírére, és közölte: „Nem értünk egyet a kormány érvelésével, mivel az azt sugározza, hogy az e-mailek tulajdonosa a szolgáltató, nem pedig a felhasználó. Ez a felfogás azt foglalja magában, hogy az emberek elveszítik a jogaikat, ha online tevékenységet folytatnak.”

A másik – és talán fontosabb – aggodalmuk, hogy ha az amerikai hatóságok bárhol a világon hozzáférhetnek a Microsoft szerverein található adatokhoz, az teljesen erodálná a felhőszolgáltatásokba vetett bizalmat (Európában ráadásul súlyosan megsértenék az EU-s adatvédelmi rendelkezéseket), és ezzel óriási kárt okoznának a felhőszolgáltatásokban vezető amerikai nagyvállalatoknak, ezzel együtt az amerikai gazdaságnak.

A Microsoft ezért újra előáll korábbi, már sokszor felvetett javaslatával: egyrészt módosítsák a vonatkozó 1986-os törvényt, mivel az már teljesen alkalmatlan az azóta kialakult viszonyok kezelésére, illetve az amerikai nyomozóhatóságok adott esetben vegyék fel a kapcsolatot a helyi rendőrséggel, mivel ha a helyi rendőrség a helyi szabályok alapján ad ki házkutatási parancsot, azt a Microsoftnak teljesítenie kell, és így is fognak tenni.

Azóta történt

Előzmények