Microsoft: a Google-t erősítheti az EU politikája

A Microsoft igyekszik belerángatni a Google-t a Brüsszellel szembeni viaskodásba, írja a Financial Times. A tekintélyes brit gazdasági lap cikke egy olyan bizalmas dokumentumra hivatkozik, amely nemrégiben a szerkesztőségük kezébe került, és melyben a redmondi óriáscég igyekszik lebeszélni az Európai Bizottságot az ellene indult eljárás folytatásáról.

Mint ismeretes, 2007 decemberében az Opera Software bepanaszolta a Microsoftot az Európai Bíróságnál (EB) – a norvég cég ugyanis akként vélekedett, hogy a redmondi vállalat jogellenesen korlátozza a versenyt a böngészőalkalmazások piacán, mivel a Windowsokba eleve beépíti az Internet Explorert. A vizsgálat annak rendje s módja szerint lezajlott, melynek eredményeképpen az EB 2009 januárjában egy kifogásközlő dokumentummal állt elő; a testület kifejtette, hogy a Microsoft megszegi az európai versenyszabályokat, amikor operációs rendszereiket a saját böngészőjükkel szorosan összekötve árusítják.

Az EB közleményén felbuzdulva a piaci részesedést tekintve második helyen álló Firefox fejlesztője, a Mozilla is megszólalt: álláspontjuk szerint ugyan valóban aggályos a Microsoft gyakorlata, ugyanakkor nem tartják elképzelhető alternatívának a Firefox és a Windows összekapcsolását. Kisvártatva a Google is bejelentkezett az Explorer-ellenes ligába, ezzel a csapatban feltűnt az első komoly anyagi háttérrel rendelkező óriásvállalat. A keresőalkalmazásáról világhírű cég úgy véli, a böngészőpiacon lévő igazi verseny hiánya bizony gátolja az innovatív termékek megjelenését – ennek oka, hogy az IE hozzá van láncolva a Windowshoz, és ezzel tisztességtelen előnyre tesz szert a konkurens termékekkel szemben.

Az üggyel kapcsolatos első érdemi lépésre március elején került sor: a Microsoft bejelentette, hogy a Windows 7-ben letilthatóvá teszi az Internet Explorert – viszont nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy ennek a lépésnek bármi köze lenne az ellenük folyó trösztellenes vizsgálathoz.

Az EB most egy olyan kötelezően végrehajtandó szabály kidolgozásán ügyködik, amely rákényszerítené a Microsoftot arra, hogy a Windowsokban alternatív böngészőalkalmazások disztribúciójára is sor kerülhessen. Hivatalos válaszában Redmond megkérdőjelezte a tervezet jogszerűségét, mivel az álláspontja szerint megsértené az egyébként különálló, mégis az alkalmazásokhoz szorosan kapcsolódó internetes keresési piaci versenyt. Ezen a ponton kerül ismét a képbe a Google: az Internet Explorer két legnagyobb riválisának, a Firefoxot gyártó Mozillának és az Operát készítő Opera Software-nek ugyanis megállapodása van az internetvállalattal arról, hogy böngészőik alapértelmezetten a Google keresőmotorját használják – csakúgy, mint a cég saját szoftvere, a Chrome.

Azóta történt

Előzmények