AI kutatja a Microsoftnál a forradalmi akkumulátort

A Microsoft és egy amerikai kutatóintézet AI segítségével gyorsítja fel az akkumulátorokhoz használható új anyagok utáni kutatást.

Hosszú évek óta halljuk, hogy közeledik a nagy áttörés végre az akkumulátorok terén is, de igazán nagy fejlődést a töltés gyorsulását leszámítva nem láttunk. Ígéretek mindig vannak, legutóbb a Google mesterséges intelligenciája ígért nagy eredményt.

De mások is dolgoznak ennek kapcsán: itt van a Microsoft is, amely egy amerikai kutatóintézettel együtt AI-t alkalmaz, hogy hamarabb találjon olyan anyagokat, amelyek lehetővé teszik az akkumulátorok gyártását 70 százalékkal kevesebb lítiummal.

A lítiumot nátriummal helyettesítenék, de a sorozatgyártás kérdéseit alaposan kutatniuk kell. A Microsoft szerint mindenesetre több éves munkát végeztek el 2 hét alatt, és több ezernyi problémát tudnak majd így megoldani.

Az új technológiát autókban, energiahálózatokban és közel bárhol alkalmaznák, ráadásul a nátrium olcsóbb, és a lítium eleve csak pár országban elérhetőbb nagyobb mennyiségben.

Az AI-kutatást más anyagokhoz is bevetnék a laborban. A Microsoft ezúttal tudományos adatokkal tréningezett AI-modelleket és hasonló célra tartott szuperszámítógépeket használt. 32 millió lehetőségből 18-at választott a rendszer, amit a PNNL tudósai vizsgáltak és teszteltek azután. A nagy sikert pedig a sebesség jelenti, ugyanis az AI villámgyorsan dolgozott, ezután pedig dolgozhattak a laborkörnyezetben a tudósok.

Azóta történt

Előzmények