Hirdetés

Akkumulátorforradalmat hozhat a Google mesterséges intelligenciája

A Google szerint a DeepMind AI elképesztően sok új anyagot fedezhet fel, akár az akkumulátorok piacát is forradalmasíthatják, viszonylag rövid időn belül.

A Google a DeepMind AI segítségével igyekszik megjósolni több mint 2 millió új anyag szerkezetét, ez pedig a cég szerint a valódi világ technológiáiban is áttöréseket hozhat.

A Nature-ben megjelent anyag szerint az AI-cég közel 400 ezer elméleti anyagnál érheti el, hogy laborkörülmények között előállítsák azt.

Mire lehet ezt használni? Jobb napelemeket, chipeket és jobb akkumulátorokat gyárthatnak. Az új anyagok felfedezése és előállítása azonban időigényes és költséges folyamat, a lítium-ionos akkuk szélesebb körű megjelenését nagyjából 20 év kutatás előzte meg.

A DeepMind azt reméli, hogy az ilyen 10-20 éves fázisokat a gépi tanulás a kísérletezés és önálló szintézis segítségével jelentősen lerövidíti.

A Materials Project igen nagy adattárából merítő DeepMind új adatait megosztják a kutatókkal, hogy felgyorsítsák a felfedezéseket. Márpedig az új anyagok csak sokára lesznek költséghatékonyak, ezért igyekeznek az időket lefaragva áttöréseket elérni.

Azóta történt

Előzmények