Aggasztja az EU-t a Microsoft OpenAI-ba pumpált pénze

Eközben a cég elindítja a személyre szabott AI-appokat kínáló GPT Store-t, valamint arra készül, hogy sorra kösse a licencmegállapodásokat a médiacégekkel.

Az EU trösztellenes hatósága még kedden jelezte, hogy a Microsoft OpenAI-ba pumpált pénzügyi támogatását elképzelhető, hogy kivizsgálják az EU-s törvények alapján – hasonló figyelmeztetést küldtek decemberben a britek.

A redmondi cég több mint 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI vállalatba, van egy szavazatra nem jogosító helye az igazgatótanácsban, és állítólag nem tulajdonos semmilyen mértékben sem. Az EB mindenesetre követi és ellenőrzi az eseményeket, vizsgálatot fontolgat az egyesülések, felvásárlások szabályai mentén. A redmondiak állítják: csak egy megfigyelői helyük van az igazgatótanácsban, ezenkívül 2019 óta függetlenként működnek együtt nagy AI-innovációkkal. Az EB mindenesetre nagy tech cégek és AI-fejlesztők megállapodásait is vizsgálja azok piacot befolyásoló hatásai miatt. Várják az érdekelt felek visszajelzéseit is az AI- és virtuális ágazatokból az esetleges versenyjogi aggályok és piactorzítás miatt.

Az OpenAI új húzásai

Eközben az OpenAI sorra húzza elő az új lapjait.

Elindult a GPT Store, amelyből személye szabott AI-appokat lehet elérni, a ChatGPT-n belül. Felfedezni, építeni is lehet konkrét célra szánt GPT-t, mondjuk matricát tervezni vagy matematikát tanulni. Értelemszerűen a sikerhullámra építenek, elsőként a fizetős csomagot használók próbálhatják ki a GPT Store-t. Hamarosan pénzzé is lehet tenni az egyedi AI-appokat.

Elindult a ChatGPT Team is, amely révén a cégek dolgozói használhatják munkához a chatbotot. A cég adatait leválasztják, így a bevitt adatok elvileg privátak maradnak. Ez felhasználónként havi 25-30 dollárba kerül.

Emellett a CNN, Fox Corp és Time irányába is licencmegállapodásokról tárgyalnak, értelemszerűen a tartalmaikat használnák. És feltehetően elkerülnék az újabb pereket, hiszen már elképesztően sokat indítottak a jogtalan használat és tréningezés miatt az OpenAI és a Microsoft ellen.

Azóta történt

Előzmények