Ilyen még nem volt: a Microsoft kezdeményez trösztellenes vizsgálatot

Hirdetés

Akár történelminek is nevezhetjük a mai napot az IT-iparban: az ilyen ügyekben az elmúlt évtizedekben mindig a vizsgálat tárgyaként, alperesként szereplő Microsoft – történetében először – trösztellenes eljárást kezdeményez ma Brüsszelben egy másik vállalat ellen. Az Európai Unióhoz benyújtott panasz – nem nehéz kitalálni – a Google-t vádolja monopoltörekvésekkel. A The New York Times tudósítása szerint a Microsoft azt reméli, hogy az unió vezetői végre fellépnek a Google üzleti gyakorlata ellen, illetve a sikeres eljárás az USA megfelelő szerveit is hasonló vizsgálat megindítására sarkallja.

A Microsoft panaszát valószínűleg össze fogják kapcsolni azzal a nagyszabású trösztellenes vizsgálattal, melyet még tavaly kezdeményezett a Google ellen Joaquín Almunia versenyügyi biztos. Az amerikai lapnak nyilatkozó vállalati jogászok elmondták, hogy több, szerintük törvénytelen gyakorlatot említenek meg keresetükben – például azokat a versenyellenes megoldásokat, melyet a keresőben, az online hirdetési platformokon, illetve az okostelefonok szoftverével kapcsolatban alkalmaznak. De panasz központi eleme az, hogy a Google nem adja meg a lehetőséget a versenytársak számára, hogy azok megvizsgálhassák azokat az információkat, melyek felett a cég ellenőrzést gyakorol, mint például a YouTube esetében.

Mindezt a The New York Timesnak nyilatkozó Adam Kovacevich, a Google szóvivője egész másképp látja, szerintük a vállalat semmiféle illegális praktikát nem alkalmaz, a szükséges információkat pedig átadják az azt kérő versenytársaknak.

Azóta történt

Előzmények