A Google beszállt az utazási bizniszbe is

A Google-nak sikerült megegyeznie az Egyesült Államok hatóságaival, így bizonyos korlátozásokat elfogadva elhárult a monopolhelyzet kialakulása miatt aggódó fogyasztóvédelem által emelt akadály az ITA Software online repülőjegy-kereső cég felvásárlása elől, s a 700 millió dolláros üzlet lezárása után a kaliforniai vállalat kulcspozícióba kerül az USA-ban ezen a piacon is.

A piaci szabályozásért felelős testületek hevesen ellenezték a felvásárlást, ugyanis úgy vélik, hogy a keresőként szinte egyeduralkodó cég már így is sok területen jelentős versenyelőnyben van, és a cég folyamatos üzleti terjeszkedése erőfölénye miatt egyoldalúvá teheti azokat a piacokat, ahová belépnek.

A hatóságok előírták, hogy a Google-nak az ITA technológiájának megszerzése után a fogyasztóknak a jelenleginél több választási lehetőséget és hatékonyabb keresési módszereket kell kínálnia, amikor a légitársaságok ajánlatai között válogatnak. A feltételek között szerepel az is, hogy a Google-nak 2016-ig méltányos módon meg kell adnia az ITA-szoftverek licencét a versenytársaknak is. Emellett arra is kötelezték őket, hogy továbbfejlesszék a birtokukba került technológiákat. A szigorítások között szerepel az is, hogy ezt az üzletágat teljesen el kell választani a Google egyéb tevékenységeitől. Mindezek betartását, valamint az általános versenymagatartást a kormányzat folyamatosan ellenőrizni fogja.

Ugyanakkor, bár ezt az üzletet most engedélyezték, a korábban több szövetségi államban megindított eljárást, mely általában azt vizsgálja, hogy a Google manipulálja-e érdekeinek megfelelően a keresési eredményeket, tovább folytatják (hasonló vizsgálatot folytat egyébként az Európai Bizottság is).

A Google ellen feltámadó üzleti ellenállást jelzi egyébként, hogy mind az amerikai ügyekben, mind az európaiakban a versenytársak csoportokba álltak össze, s így kezdeményezik egymás után a vizsgálatokat, s az is, hogy ehhez az akvizícióhoz a minisztérium feltételeket rendelt, míg korábban a DoubleClick 2007-es vagy az AdMob 2010-es felvásárlása esetén korlátozás nélkül engedélyezték a tranzakciót.

Azóta történt

Előzmények