Megtévesztő az sms-matricák reklámja?

Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – egy beérkezett panasz alapján – versenyfelügyeleti eljárást indított annak vizsgálatára, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek (ÁAK), a T-Mobile Magyarországnak és a Pannonnak az autópálya-matricák sms-ben történő vásárlására ösztönző tájékoztatási gyakorlata a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának minősül-e. Az eljárás megindítására azért került sor, mert az ÁAK egyes tájékoztató anyagaiban azt a látszatot kelti, hogy mindössze egy sms elküldése szüksége az matrica mobiltelefonos megvásárlásához, holott az ún. prepaid ügyfelek esetében ehhez előzetesen egy külön egyenleget is fel kell tölteni. A T-Mobile-t és a Pannont azért vonták be a versenyfelügyeleti eljárásba, mert a szolgáltatás népszerűsítésében e két vállalat is részt vett.

A versenytörvény szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül, ha az áru ára, lényeges tulajdonsága – így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja – tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

Az eljárás alá vont cégek előzetesen írásban, majd – a versenytanácsi tárgyaláson – szóban reflektálhatnak a GVH által megfogalmazott versenyjogi kifogásokra. A törvényi határidő szerint az eljárás lezárását jelentő döntést a versenytanácsnak a vizsgálat megindításától számított 90 napon belül kell meghoznia, amely indokolt esetben egy alkalommal 60 nappal meghosszabbítható. A GVH a döntését az ügyben a lehető legrövidebb időn belül meg kívánja hozni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Elkelt a százezredik

    sms-ben vásárolt autópálya-matrica. A sikernek köszönhetően a mobilról vásárolható matricák köre bővülni fog.

  • Népszerű az sms-matrica

    Idővel interneten és WAP-on is lehet majd vásárolni autópálya-matricákat, de július előtt nem lesz változás.

  • Sms-ben is fizethető az autópályadíj

    Egyelőre csak a T-Mobile és a Pannon ügyfelei vehetnek négynapos matricát mobilról. A szolgáltatás díja alkalmanként 100 forint.