Népszerű az sms-matrica

Hirdetés

Nagyon jó a mobiltelefonnal vásárolható autópálya-matrica fogadtatása, a március 17-ei indulás óta néhány tízezret már értékesített a T-Mobile – tudta meg a Napi Gazdaság a távközlési cégtől. Hasonló sikerekről számolt be Somlyai Dóra, a Pannon kommunikációs igazgatója is, aki elmondta, hogy az indulást követő első hétvégén mintegy ezren váltottak sms-ben autópálya-használati jogot, s a húsvéti hétvégén pedig több ezer fogyott a virtuális vignettából, ami jelentősen meghaladta a cég várakozásait. A tranzakciók száma egyébként folyamatosan növekszik – jegyezte meg az igazgató. Ma még csak e két szolgáltató ügyfelei vásárolhatnak sms-ben matricát, de a Vodafone előtt is nyitva a kapu, sőt idővel független szolgáltatók is megjelenhetnek a piacon, amelyeknél már bárki – függetlenül attól, hogy mely mobiltelefon-társaság előfizetője – vásárolhat „elektromos vignettát”.

Jelenleg az úgynevezett D1, vagyis alapvetően a személygépkocsik sztrádahasználatára jogosító matricát lehet sms-ben megvásárolni, de a gazdasági lap információi szerint miután az alkalmazott technológia képes a más járművekre, illetve más időszakokra szóló matricák értékesítésére, várható, hogy a vásárlás lehetőségét kiterjesztik azokra is, de elképzelhető, hogy mindezt nem egy lépcsőben vezetik be. Az is a tervek között szerepel, hogy a későbbiekben szétválasszák az értékesítést és az érvényességet, vagyis idővel olyan vignettát is vehetnek az autósok, amelyek érvényessége nem a vásárláskor kezdődik, hanem akár egy hét múlva. Úgy tudjuk, azt is fontolgatják, hogy a matricát ne csak sms-ben, hanem az interneten vagy WAP-on is meg lehessen vásárolni. Az újításokra azonban minden bizonnyal még várni kell egy ideig, hisz bár a technika adott, a jogszabályi háttér egyelőre csak a négynapos D1 vignetta virtuális vásárlását teszi lehetővé. Június előtt tehát biztos nem várható változás.

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1520 forintra emelkedik. A magasabb árak 2006. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények