Sms-ben is fizethető az autópályadíj

Hirdetés

Múlt péntektől mobiltelefonnal is megvásárolható a személyautókra is érvényes D1 típusú, négynapos autópálya-matrica, s ebben az esetben nincs szükség annak felragasztására. Az autópálya használata előtt a Pannon és a T-Mobile ügyfeleinek a 20-as vagy 30-as előhívószám után a 8100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot sms-ben. Ezután válaszüzenetet kap az ügyfél, amelynek jóváhagyása után újabb üzenete érkezik a vásárlás sikerességéről, s ezt követően már használható is a matrica, mégpedig a vásárlástól számított harmadik nap 24. órájáig.

Az autópálya-matrica díján túl a mobiltelefonos vásárlás alkalmanként száz forint. A havi előfizetéssel rendelkezők számlájáról utóbb levonják a matricák árát, a prepaid-ügyfeleknek pedig előre fel kell tölteniük kártyájukat a vásárláshoz. Az elektronikus matricák érvényességét a mobil csoportok ellenőrzik majd.

Kóka János, a közlekedési tárca vezetője kiemelte, hogy amennyiben sikeres lesz az új vásárlási mód, akkor a többi matricatípusra is kiterjesztik ezt a lehetőséget. Nagy Attila, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy minden második matrica úgynevezett négynapos, ezért döntöttek úgy, hogy ezek esetében vezetik be először az új vásárlási lehetőséget. Winkler János, a T-Mobile üzletágvezetője, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese pedig azt hangsúlyozta, hogy egyszerűsége okán is minden bizonnyal ez lesz a cég legsikeresebb, s az egyik legmeredekebb növekedést mutató m-com szolgáltatása. A felhasználók szeretik kézben tartani pénzügyi tranzakcióikat, s a hitelkártyákkal kapcsolatos időnkénti visszaélések miatt is nagy népszerűségre tarthat számot az sms-ben történő matricavásárlás – tette hozzá Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója, aki jelezte, hogy több mint hétmillió ügyfél veheti igénybe az új lehetőséget. (A Vodafone egyelőre nem csatlakozott a rendszerhez).

Az sms-ben történő vásárlást lehetővé tévő rendszert a mobiltelefoncégek és a Cellum Rt. fejlesztette ki. Ez utóbbi társaság elnök-vezérigazgatója, Inotai Balázs kiemelte, a rendszer nemzetközi szinten is megmérettethető. A szaktárca első embere is arra számít, hogy a magyar fejlesztések túlléphetik az országhatárt.

Azóta történt

  • Februárban is erősített a Vodafone

    Egy hónap alatt 25 ezerrel nőtt a mobil-előfizetők száma. Egyedül a legkisebb szolgáltató növelte a részesedését.

  • Népszerű az sms-matrica

    Idővel interneten és WAP-on is lehet majd vásárolni autópálya-matricákat, de július előtt nem lesz változás.

  • Elkelt a százezredik

    sms-ben vásárolt autópálya-matrica. A sikernek köszönhetően a mobilról vásárolható matricák köre bővülni fog.

  • Megtévesztő az sms-matricák reklámja?

    A GVH vizsgálja, hogy az Autópálya Kezelő és a két mobilszolgáltató megtévesztette-e a fogyasztókat.