Elkelt a százezredik

Már százezer mobiltelefonon keresztül értékesített autópálya-matrica igazolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) azon várakozásait, amely szerint a korszerű XXI. századi megoldásokra jelentős igény mutatkozik. A Pannon és a T-Mobile előfizetői március óta egyszerűen, sms-ben is vásárolhatnak 4 napos autópálya-matricát. Az egyértelmű siker eredményeként az sms-ben kapható matricák köre a jövőben várhatóan bővülni fog.

A szolgáltatás a közreműködő két mobilszolgáltató, valamint az ÁAK és a GKM várakozásainak megfelelően hamar népszerű lett, a március 17-i bevezetés óta eltelt alig két és fél hónap leforgása alatt az ÁAK 100 000 autópálya matricát – a megvásárolt matricák közel 6,5 százalékát – már mobiltelefonon keresztül értékesítette. A T-Mobile számára a Nokia, valamint a Pannon számára a Cellum által kifejlesztett vásárlási platformok, illetve a Cleware és New Wave Socket kiegészítő alkalmazásai a szolgáltatás bevezetését követően jól vizsgáztak.

Ne menet közben!Az érintett társaságok közösen kérik fel a matricavásárlókat, hogy a biztonságos közlekedés érdekében a 8-100-100-as telefonszámra elküldendő sms beírására, valamint az ellenőrző sms-ek visszaküldésére kérjék meg útitársukat, vagy, ha egyedül utaznak, a tranzakció rövid idejére a vezetők gépkocsijukkal álljanak félre.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a vásárlási folyamat egyszerű, könnyen érthető. Ezzel együtt a tranzakciók egy része a megerősítő sms visszaküldésének hiányában, illetve az erre rendelkezésre álló 3 perces időtartam túllépése miatt meghiúsul. A megerősítésre azonban fontos figyelni, mert annak hiányában a vásárlás érvénytelen, és az autós az autópályára hajtva nem rendelkezik majd érvényes matricával. A vásárláshoz emellett elengedhetetlen, hogy a kártyás ügyfelek a Pannon esetében univerzális, a T-Mobile esetében pedig m-com egyenlegüket elektronikus úton feltöltsék. Az sms-ben történő vásárlással kapcsolatos kérdések esetén elsősorban a mobiltelefon-társaságok ügyfélszolgálatain tudnak segítséget nyújtani. 

Azóta történt

Előzmények