Megjelent az openSUSE 11.2

Hirdetés

A múlt héten elkészült a Novell által szponzorált openSUSE Linux-disztribúció legújabb, 11.2-es kiadása. A szerény verziószám-növekmény ellenére fontos újdonságokkal is szolgál a közel egy éve fejlesztett csomag.

Az magától értetődik, hogy az új kiadásba a KDE, a GNOME, a Firefox és az OpenOffice.org kurrens verziói kerültek, és persze a kernel is új, a 2.6.31-es verziószámot viseli. A fajsúlyosabb újítások közé tartozik a teljes merevlemez titkosításának lehetősége, az alapértelmezetté tett ext4 fájlrendszer (sőt, a bátrabb felhasználók már a btrfs-sel is kísérletezhetnek), a szerverek távoli menedzselését biztosító, még nem végleges WebYaST előzetese, illetve a továbbfejlesztett Zypper csomagkezelő-interfész. A kiadásba belekerült továbbá egy-egy, a mikroblogolást támogató kliens is.

A DVD-s rendszer alapértelmezett asztalkörnyezete a KDE 4.3, mely továbbfejlesztett hálózati támogatással szolgál, és melybe – a fejlesztők szerint – jobban illeszkedik a Firefox és az OpenOffice.org felülete. További újítás, hogy az új drivereknek köszönhetően a disztribúció „jobban fut” a netbookok többségén, mint a korábbiak.

Az openSUSE letölthető a projekt weboldaláról 32 és 64 bites változatban, DVD ISO-fájlként és Live CD-ként (mely utóbbi pendrive-ról is indítható).

Azóta történt

  • Megjelent a Fedora 12

    Továbbfejlesztett hálózati konfiguráció, virtualizáció és webkamera-támogatás, valamint kísérleti 3D új Radeonokhoz. Letölthető az új kiadás.

  • GIMP nélkül jön az új Ubuntu

    A fejlesztők szerint túl profi a képszerkesztő a megcélzott közönség számára.

  • Mandriva Linux 2010: megjelent pendrive-on

    Az operációs rendszer Flash nevű hordozható kiadása 8 GB-os USB-meghajtón vásárolható meg.

  • Megjelent a FreeBSD 8.0

    A Unix-szerű rendszer új kiadása a vezeték nélküli hálózatok kezelése és a virtualizáció terén okosabb az elődjénél.

Előzmények