Nyílt forrású lesz a Skype linuxos kiadása

Részben megnyitják a Skype linuxos kiadásának forráskódját – derül ki egy francia Mandriva-hacker blogjából. Amint Olivier Faurax írja: nemrég azzal a kérdéssel kereste meg az elterjedt VoIP-klienst fejlesztő vállalat ügyfélszolgálatát, hogy vajon miért nem készül csomag a programból a francia disztribúcióhoz. A support először a Fedorához kiadott RPM-eket ajánlotta, de a hacker ellenvetéseire reagálva közölte: „örömmel tájékoztatjuk, hogy a Skype mostantól a nyílt forráskódú közösség részévé válik”, aminek köszönhetően a közösségnek módja lesz a linuxos kliens fejlesztéséhez hozzájárulni, és abból az egyes disztribúciókhoz illeszkedő verziókat készíteni.

Később a vállalat hivatalosan is megerősítette, hogy a Skype linuxos verzióját „a lehető leghamarabb” nyílt forrásúvá teszi. Bár részleteket egyelőre nem árultak el, biztosra vehető, hogy csak a kliens grafikus felületének kódját teszik hozzáférhetővé, a program alapját adó peer-to-peer kommunikációs protokollét nem, hiszen ez utóbbi levédett technológia, melynek licenceiről elmérgesedett jogi vitát folytat a Skype alapítóival a kisebbségi tulajdonossá vált eBay és a céget megvásárló magánbefektetői csoport.  A linuxos tábor mindenesetre így is ünnepli a bejelentést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

  • Véget ér a Skype-balhé

    Lapértesülések szerint a szolgáltatás kitalálói fogják visszavásárolni az Ebay üzletágát. Cserébe a pereket visszavonják.

  • Vége a Skype-háborúnak

    A szolgáltatás kitalálói kizsarolták maguknak a kisebbségi tulajdonrészt. Az alaptechnológia ezúttal az új tulajdonosok kezébe kerül.

  • Megjelent az openSUSE 11.2

    Közel egy éve készült az új kiadás, melynek alapértelmezett fájlrendszere az ext4 lett.

  • Új tulajdonos kezében a Skype

    Lezárult a viharos akvizíció. A többségi tulajdonrészt megszerző csoportban ott vannak az eredeti cégalapítók.

Előzmények