Megjelent a FreeBSD 8.0

FreeBSD-logóA múlt héten megjelent a FreeBSD 8.0-RELEASE nevű kiadása, mely a hivatalos bejelentés szerint számos újdonságot hoz a korábbi stabil kiadáshoz képest. Többek között Virtual Access Point (VAP), mesh-hálózati és TDMA-támogatással bővítették a 802.11 szabványú vezeték nélküli hálózati funkciókat; hierarchikus jailszintek bevezetésével és VirtualBox, valamint a 32 bites Xen DomU támogatással a virtualizációs alrendszert; míg az NFS fájlrendszert GSSAPI titkosítással turbózták fel, és kinőtt a kísérleti fázisból a ZFS is. Új még a tesztjelleggel bevezetett MIPS-támogatás, valamint multiprocesszoros környezetek hatékonyabb kihasználása.

„A FreeBSD 8.0 vezeték nélküli hálózati stackje a legjobb az iparágban, ami a FreeBSD-t a jövő hálózati termékei számára a legjobb platformmá teszi. A nagyvállalati felhasználók pedig értékelni fogják az új kiadás újdonságait a virtualizáció, az adattárolás és a multiprocesszoros skálázódás terén” – idézi a közlemény Robert Watsont, a FreeBSD egyik vezető fejlesztőjét.

A Unix-szerű operációs rendszer új kiadása letölthető a FreeBSD Projekt weboldaláról i386, AMD64, IA64, PC98, PowerPC és Sparc64 platformokra.

Előzmények