Megbírságolták az Intelt

A dél-koreai gazdasági versenyhivatal tegnapi határozatában elmarasztalta az amerikai Intelt, mert az visszaélt piaci erőfölényével és két helyi PC-gyártót árkedvezményekkel „beszélt le” a rivális Advanced Micro Devices (AMD) chipjeinek felhasználásáról. A vállalatot ezért 26 milliárd vonos (25,4 millió dollár) bírsággal sújtották.

A hivatal a három évvel ezelőtt indított vizsgálat során megállapította, hogy az Intel 2001 és 2005 között összesen 370 millió dollárt juttatott a Samsungnak és a Trigem Computernek azért, hogy azok ne vásároljanak a konkurensétől. „Tények alapján helyénvaló döntést hoztunk. Az Intel piaci erőfölényét kihasználva korlátozta a versenyt” – idézi a Financial Times Bek Jonghót, a versenyhivatal elnökét.

Aki szerint egyébként az AMD még akkor sem győzhetett volna az Intellel folytatott árversenyben, ha a processzorait ingyen adja, mert az Intel akkora összegeket mozgatott meg. A korlátozott verseny miatt – tette hozzá – a dél-koreai vásárlók drágábban jutottak számítógépekhez. Az Intel piaci részesedése a vizsgált időszakban 90 százalék felett volt az országban, magasabb, mint a 80 százalék körüli globális mutató.

A vállalat csalódottan vette tudomásul a döntést, és jelezte, hogy várhatóan megfellebbezi azt.

Azóta történt

Előzmények