Újabb vádpontokkal bővül az Intel elleni trösztellenes eljárás

Ahogy korábban már megszellőztették, az Intel elleni trösztellenes eljárást újabb vádponttal bővíti az Európai Bizottság: azzal is megvádolják a világ legnagyobb chipgyártóját, hogy törvénytelen eszközökkel igyekezett elérni a nagyobb európai kereskedőknél, hogy ne árusítsák a konkurens AMD chipjeivel ellátott számítógépeket – értesült a Wall Street Journal.

A feltehetően holnap bejelentendő újabb vizsgálat már Európában sem az első, mivel tavaly azzal vádolták meg az Intelt, hogy chipjeit jóval áron alul, hatalmas kedvezményekkel adta a kereskedőknek, hogy kiszorítsák az AMD-t a piacról. A két cég közötti háború jogilag 2005-ben kezdődött, amikor az AMD benyújtotta keresetét a 280 milliárdos chippiac 80 százalékát birtokló Intel ellen. Azóta a világ számos részén indult eljárás az óriáscég ellen a piaci erőfölénnyel való visszaélés, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt, a múlt hónapban épp az Egyesült Államokban indítottak egy újabb vizsgálatot. Korábban, 2005-ben Japánban marasztalták el őket, az elmúlt hónapban pedig Dél-Koreában büntették meg a céget 26,5 millió dollárra, hasonló indokkal.

Chuck Mulloy, az Intel szóvivője értetlenségét fejezte ki a Wall Street Journal újságírójának, mondván, fogalma sincs, mit akar az EU, mivel ők teljesen törvényes módszereket alkalmaztak, de természetesen együttműködést ígért a vizsgálat folyamán.

Azóta történt

Előzmények