Intel: az Európai Bizottság részrehajló!

Az Intel szerint az ellene folyó európai trösztellenes vizsgálat tendenciózus, mert nem törekszik az üggyel kapcsolatos minden elérhető releváns információ megismerésére. A világ legnagyobb chipgyártó vállalata azt állítja, hogy az Európai Bizottság (EB) visszautasította az üggyel kapcsolatos fontos dokumentumok bekérését az eljárást kezdeményező Advanced Micro Devicestől (AMD), és ezzel nem biztosítja a lehetőséget számára a védelemhez való jogának gyakorlására.

Hirdetés

Amint azt lapunk is megírta, Brüsszel idén júliusban kibővítette a kifogásait felsoroló nyilatkozatát, melyben három vádpontot fogalmazott meg. Egyrészt azt állítja, hogy az Intel jelentős árkedvezményeket adott a PC-gyártóknak akkor, ha azok vállalták, hogy kizárólag – vagy legalábbis elsősorban – tőle vásárolnak processzorokat. Másrészt a vállalat – szól a vád – fizetett azért a gyártóknak, hogy késleltessék vagy egyenesen mellőzzék a rivális AMD chipjeit használó termékek piaci bevezetését. Harmadrészt pedig az Intel áron alul kínálta a processzorait, amikor az AMD-vel versengett a szervergyártók partnerségéért.

Az Intelnek megszabott határidőn belül kellett volna válaszolnia a kifogásokra, de a vállalat szerint ezt mindaddig nem tudja megtenni, amíg az AMD-től az EB be nem kéri a vonatkozó dokumentumokat. Az ezt célzó kérelmeit azonban rendre elutasították, amiért a cég még októberben az Elsőfokú Bírósághoz fordult – ez a beadványa került most nyilvánosságra, amikor a héten közölte az EU hivatalos lapja.

Ebből kiderül, hogy a vállalat fel van háborodva amiatt, hogy nem biztosítják számára a fontos iratokhoz való hozzáférést. Mint fogalmaznak: így „a vizsgálat diszkriminatív és részrehajló”, hiszen nem törekszik az elérhető összes releváns információ megismerésére. Ezért a dokumentumok bekérését elutasító – „ügyrendileg hibás” – határozatok érvénytelenítését kérik a bíróságtól, és annak előírását, hogy a kifogásokra adandó válasz leadásának határideje a kérdéses iratok beszerzésének időpontjához igazodjon. (Egészen pontosan 30 napot kérnek azt követően, hogy a rendelkezésükre bocsátják ezeket.) Az Intel mindezek mellett a fellebbezés költségét is az EB-vel fizettetné meg.

A chipgyártó ellen történelmi riválisa, az AMD nyújtott be panaszt Brüsszelnél még 2001-ben, amelyben azzal vádolta meg a vezető processzorgyártót, hogy az törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és számos eszközzel próbálta meg az AMD-t a piacról kizárni, illetve a lehetőségeit korlátozni. Az EB azóta kutatta az állítások megalapozottságát, majd tavaly nyáron hivatalos vizsgálatot indított az amerikai vállalat ellen.

Azóta történt

Előzmények