Szöul is piszkálja az Intelt

A dél-koreai hatóságok is vizsgálják az Intel azon értékesítési gyakorlatát, melynek részeként a chipgyártó vállalat partnerei marketingtámogatásként jelentős összegeket vagy kedvezményeket kapnak – írja a Reuters. Amint az a cégnek a tőzsdefelügyelethez eljuttatott rendes jelentéséből kiderül, a helyi leányvállalat együttműködik a szöuli versenyhivatallal, mely a koreai pc-gyártóknak nyújtott kedvezményekkel kapcsolatos dokumentumokra volt kíváncsi.

Ez immár a sokadik alkalom, hogy a jelentős piaci befolyással rendelkező félvezetőgyártó a versenyhatóságok látókörébe kerül. A japán versenyhivatal idén márciusban figyelmeztette a vállalatot, mert úgy találta, hogy annak helyi leányvállalata monopóliumellenes törvényeket sértő üzleti taktikákat alkalmazott riválisai háttérbe szorítására. Egy hónapja pedig a cég ellen versenyügyi vizsgálatot folytató Európai Bizottság kérésére tartottak házkutatást a hatóságok az Intel, valamint a céggel kapcsolatban álló számítógépgyártók és disztribútorok angliai, német, spanyol és olasz irodáiban.

Hogy az Intelre rájár a rúd, jól mutatja, hogy az Advanced Micro Devices – a cég első számú riválisa – szintén nemrég, június végén indított trösztellenes pert ellene. A kisebb processzorgyártó állítása szerint a Santa Clara-i vállalat törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és a legváltozatosabb módokon próbálta versenytársát a piacról kizárni, illetve lehetőségeit korlátozni. Korábban az AMD sikertelenül igyekezett elérni, hogy az illetékes amerikai bíróság az EB-nek kiadja az Intelnek egy harmadik féllel folytatott perében felhasznált bizonyítékokat.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények