Megbánták a spanyolok, hogy elűzték a Google-t

A spanyol lapok meggondolták magukat a Google Hírek szolgáltatásával kapcsolatban. Ahogy arról az IT café is beszámolt, a spanyol nyelvű online lapok nyomására a spanyol kormány elfogadta azt a törvényt, ami azokra a cégekre, amelyek online felületen gyűjtik, és/vagy kategorizálják más oldalak tartalmait, fizetési kötelezettséget állapít meg. A szerzői jogi legalizációs törvény kimondja, ezeknek a cégeknek fizetniük kell, ha a spanyol online lapok tartalmait is felhasználják, szemlézik és azokból idéznek.

A Google erre két hete bejelentette, kivonul a spanyol online piacról a Hírek szolgáltatásával, illetve felhagy a spanyol lapok szemlézésével. Alig telt el pár nap, az első kétkedő hangok máris megjelentek. A spanyolok úgy tűnik nem vették komolyan, mennyit számíthat a látogatottságban az, hogy a Google szemlézte az anyagokat.

Végül a Spanyol Újság Kiadók Szövetsége nyilatkozatot adott ki, amelyben így fogalmaznak a kivonulással kapcsolatban: „kétségtelenül negatív hatása lesz a lakosságra és a spanyol vállalkozásokra nézve egyaránt”. A Spain Report több anyagban is foglalkozik a témával, az egyikben Ricardo Galli az interjúalany, ő az a fickó, aki többek között tárgyalt a Google embereivel még októberben, amúgy például övé a menéame.net, ami egy Digg vagy Reddit analóg.

Galli reakciója érdekes a Google döntésére: „számítottunk rá, tudtuk, hogy megtörténhet, de nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan, szinte figyelmeztetés nélkül. Az októberi vacsorán azt mondták, ez a termonukleáris forgatókönyv, mégis ez lett”. Elmondja azt is, hogy február óta tudják, hogy ez lehet a vége, a Google és ő, mint egy hasonló szolgáltatás tulajdonosa próbálták rávenni a kormányt arra, hogy enyhítsen legalább a mértékén az adónak.

De Galli szerint a másik fél nem volt hajlandó engedni, annak ellenére, hogy megalapították a Pro-Internet koalíciót, aminek elsődleges célja a párbeszéd elősegítése lett volna. A törvény eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy azokat a multikat kényszerítse fizetésre, akik amúgy jelen vannak a spanyol interneten is, de adót nem fizetnek. Galli szerint azonban a spanyolok nem gondolták át alaposan, így végül nem csak a multikat, hanem egy sor kisebb, helyi internetes vállalkozást is sikerült megsarcolnia a kormánynak. Aki pedig nem fizet, akár 600 000 eurós bírságot is kaphat.

Ráadásul a törvény szövegezése több helyen is pontatlan, így például csak sejteni lehet, hogy a Twitternek (140 karakterben van limitálva egy-egy üzenet) nem kell majd fizetnie, viszont a Facebook, ami a hivatkozott anyag címét, ajánlóját és sokszor még fotót is közzétesz, várhatóan fizetési kötelezettséggel találja majd szemben magát.

Nem a menéame.net az egyetlen, amelyik nehéz helyzetbe került a törvény által. Galli szerint több kisebb híraggregát oldalt bezártak, illetve ő maga is fontolóra vette, hogy külföldre költöztesse a szolgáltatását, de akár az is előfordulhat, hogy teljesen leáll majd a spanyol nyelvű Reddit klón.

Azóta történt

Előzmények