A Google-hoz kerülnek a genetikai térképeink is

A cég működését folyamatosan és jó ideje követők számára nem meglepetés, hogy a Google számtalan területen indít új projekteket, ahol hatalmas tőkéjével olyan fejlesztések támogatója lehet, melyek ugyan közvetlen és közvetett hasznot is hoznak az érintetteknek, ám mindeközben még nagyobbra hizlalhatják a vállalat adatbázisát is.

Az egyik legérdekesebb ezek közül – hívja fel rá a figyelmet az MIT online technológiai közlönye, a Technology Preview – egy nagyjából másfél éve indított kezdeményezés, a Google Genomics. A projekt egyik következménye, hogy egyre több ember genetikai térképe kerülhet Google-szerverekre.

Ezzel a Google nem áll egyedül, a nagy felhőszolgáltatásokat működtető világcégek (a Google mellett az Amazon, az IBM és a Microsoft is) szintén fontolgatnak, illetve működtetnek olyan projekteket, melyekben genetikai adatok tárolását és feldolgozását kívánják felajánlani.

Hirdetés

Kölcsönös előnyök

A Google Genomics kidolgozását 18 hónapja kezdte meg a cég, amikor felajánlotta tárkapacitását, illetve megkezdte a megfelelő felhasználói felületek és API-k megalkotását a genetikában érdekelt kutatóknak, akik a Google segítségével felmérhetetlen értékű, saját maguk által soha be nem gyűjthető információmennyiséghez juthatnának, hogy vizsgálatokat folytassanak, illetve modellezési kísérleteket futtassanak le.

Maga a vállalat abszolút a tudományos és közösségi érdekekkel magyarázza a Genomics létrehozását. David Glazer, a projekt vezető szoftvermérnöke – aki korábban a Google Plus kialakítását irányította – egy nyilatkozatában elmondta, hogy felismerték az új trendet, mely szerint a biológusok most már nem az egyedi genetikai mintákban látják a tudomány jövőjét, hanem a nagy számú egyedi adat tömeges vizsgálatában („Big Data” analízis), ezért döntöttek úgy, hogy minderre lehetőséget biztosítanak.

Az iszonyú mennyiségű, egyetlen ember esetében is csak gigabájtokban mérhető adatok feldolgozása még a Google számára sem egyszerű, ám nem is boszorkányság: a YouTube forgalmának menedzselése és tárolása ennél nagyobb kihívás. Az érintett, jelenleg főként amerikai kutatóintézetek lelkesek, mivel hasonló munkát már folytatnak, ám az egyszerűbb adatbázisokban is gyakran több petabájtnyi méretű információhalmazok esetében az adatkezelés és -feldolgozás igen drága, több tízmillió dollár az alap.

A Google nagy újítása az lenne, hogy létrehoznak egy speciális, kifejezetten a rákkutatással foglalkozó felhőszolgáltatást, ahol egyrészt a kutatók hozzáférhetnek adatokhoz, megoszthatják saját adatbázisaikat, illetve a közös infrastruktúra biztosítaná a digitálisan végrehajtható kísérletek egyszerű lefuttatását is. Ez a kutatók számára nyilvánvalóan azért lenne hallatlanul előnyös, mivel még legjobb helyeken sincs mindenütt több petabájtnyi adat megfelelő kezelésére alkalmas számítógépes rendszer, a modellezéshez szükséges számítási kapacitásról már nem is beszélve.

Egyre olcsóbb lesz, megéri

A cégek versenyeznek ezért a megrendelésért – ne feledjük, nem ingyen adják a tárhelyet. A Google jelenleg 25 dollárt kér egy évre egy egyedi genetikai minta tárolásáért, illetve a feldolgozás lehetőségének megadásáért: a kutatók szerint egyetlen ember genetikai mintája mintegy 100 gigabájt méretű átlagosan, ám egy tisztított, előkészített minta ennek csak századrésze, így ők 25 dollárcentes költséggel számolnak.

A Google ugyanakkor nagyon éles versenybe száll be: sok intézmény és vállalkozás dolgozik már azon, hogy egy globális, mindenki számára hozzáférhető genomadatbázist alkossanak meg, mely hihetetlen távlatokat nyithat az orvoslásban, ugyanis a korábbi tapasztalatok alapján új betegeknél sikerrel alkalmazhatnak már bevált kezeléseket.

Glazer azt nem kívánta elmondani, hogy jelen pillanatban milyen állapotban van a projekt, hány felhasználójuk van, de ezt elárulta, hogy kb. 3500 genetikai kutatás fut a szerverparkon, és azt is hozzátette, hogy mindenképp tovább akarják fejleszteni az ilyen típusú, egészségügyi szolgáltatásaikat.

Ami a teljes kutatói ágazatot illeti, egy, az MIT által megkérdezett tudós elmondta, hogy a nagy informatikai cégek versenybe szállása kifejezetten jó nekik, mivel egyre olcsóbbak lesznek a felhős szolgáltatások, ami a kutatói munka felgyorsulásához vezethet.

Azóta történt

Előzmények