Bezárja spanyol nyelvű Hírek szolgáltatását a Google

A Google kénytelen megszüntetni a Google Hírek szolgáltatást Spanyolország területén, jelentette be a vállalat csütörtökön. A lépés egyértelmű reakció a közelmúltban hozott a „szerzői jogi legalizációs törvény” kapcsán. Ez ugyanis fizetésre kötelezi azon oldalak üzemeltetőit, amelyek hírgyűjtő- és/vagy ajánló funkcióval bírnak a spanyol online lapok tartalmait felhasználva.

Hirdetés

A törvény rendkívül érdekes annak fényében, hogy sem a Google Hírek, sem a többi hasonló szolgáltatás nem szokta a teljes tartalmat megjeleníteni, jellemzően csak a címek, illetve az ajánlók, vagy a hivatkozott anyag első pár sora szerepel kedvcsinálóként. Így végül az olvasó a hivatkozott internetes újság oldalán tudta elolvasni a teljes cikket, tehát a látogatókat elméletileg nem eltérítette, hanem terelte a lapokhoz az ilyen típusú szolgáltatás.

A Google képviselője természetesen nem tudja hova tenni a döntést, méltatlankodott  is kissé arra hivatkozva, hogy a Hírek szolgáltatással a Google nem keres pénzt: az oldalon nincsenek reklámok, vagy fizetett tartalmak. Így a cég természetesnek tartja, hogy ő maga se fizessen a közvetített tartalomért.

Néhány héten belül le kell állítanunk a spanyolországi Google Hírek szolgáltatást – írja Richard Gingras, a Google News vezetője a vállalat európai blogján. Ahogy fogalmaz „eltávolítjuk a spanyol szerzőket a Google Hírek szolgáltatásból, aztán bezárjuk az egészet Spanyolországban”.

Akik egyébként továbbra is gyűjtik a spanyol lapok híreit és nem fizetik meg a felhasználási jogokat, akár 600 000 eurós bírságra is számíthatnak. A Spanyol kormány a törvény létrehozását azzal indokolta, hogy így lesznek képesek megakadályozni, hogy az ország kulturális és kreatív iparát tönkre tegye a digitális technológia és hálózatok terjedése.

A spanyolországi nem az első eset, hogy a Google Hírekkel kapcsolatban aggódva lépnek fel szerzői jogaikat féltő lapok, vagy kormányok. Még 2013-ban Németországban is hoztak egy törvényt, ami bár engedékenyebb mint a spanyol, de nagyon hasonló.

A Leistungsschutzrecht értelmében az adott anyag címét és bevezetőjét ingyenesen megjelentetheti bárki a a hivatkozás feltüntetése mellett, de hosszabb részeket vagy teljes cikket már csak jogdíj-fizetés ellenében lehet a németeknél is. Erre a Google azt találta ki, hogy opt-inné (önkéntessé) tette a megjelenést, de erre páran még jól be is perelték, mondván nemhogy a teljes cikket nem adják, még az ajánlókért is fizetnie kéne a Googlenek, mire az felhagyott a felperesek cikkeinek hivatkozásával, akik erre elálltak a pertől.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google kicsinálja az eddig ismert Captchát

    Egy sokkal élhetőbb megoldást dolgoztak ki, ami a mobileszközökről netezők életét is megkönnyíti. Persze ismerni kell hozzá az állatokat.