Hirdetés

Még lehet tiltakozni a rádiós eszközök lezárása ellen

Még van idő hozzászólni a Federal Communications Commission (FCC) javaslatához, ami szerint le kellene zárni a Wi-Fi képes eszközök szoftverét, hogy azt harmadik féltől származó forrásból ne lehessen módosítani.

A Bizottság azt javasolja, hogy az eddig két részből álló engedélyezési folyamatot  (megfelelőségi nyilatkozatot) kezeljék egyben, a hardvert és a szoftvert együtt vizsgálva. Ehhez viszont az kell, hogy az eszközök rendszerét ne lehessen módosítani, hiszen a szoftver által vezérelt rádiós egységek (software defined radios, SDR) csak abban az esetben biztosíthatók a legalitás keretein belül, amennyiben azt a gyártó szolgáltatja és már a vizsgálatkor is rendelkezésre áll.

Az FCC szerint azért van szükség az eredi szoftverek megőrzésére, mert a módosított operációs rendszerrel a felhasználók lehetőséget kapnak arra, hogy túl erős, az egészségügyi határértékeken felül sugárzó, illetve hamis azonosítójú eszközöket használjanak.

A rendelkezés, ha jelenlegi formájában fogadják el, a korábban módosított routereket is kizárná a használhatók sorából, illetve ellehetetlenítené a független, nyílt forrású alternatívákat, mint például az OpenWRT. A döntés azonban a Wi-Fi képes eszközökről, nem csak az útválasztókról szól. Így tehát az androidos egyedi ROM-ok sem lennének használhatók.

A nyílt  vitára még 10 nap maradt, a formális hozzászólásokat a Federal Registerben lehet megejteni. Az ellenérvek között a biztonsági rések foltozási lehetőségei (a régebbi eszközök sokszor nem, vagy csak nagyon nehezen kapják meg a biztonsági frissítéseket), illetve a személyre szabhatóság is szerepel. Még több információ a savewifi.org címen található.

Azóta történt