Már kapható a Raspberry Pi 3 Model B

Ahogy azt sejteni lehetett, az első Raspberry megjelenésének negyedik évfordulójára elkészült a Raspberry Pi 3 Model B névre keresztelt változat, ami új, integrált kapcsolódási lehetőségeket és felturbózott processzort kapott, miközben szinte egyáltalán nem kellett módosítani a felépítésen.

A 64 bites, négymagos 1.2 GHz ARMv8 Cortex-A53 (Broadcom BCM2837) processzor nagyjából tízszeres teljesítménynövekményt jelent az első változathoz képest és a hivatalos leírás szerint 50-60 százalékos jobb eredményeket produkál a Pi 2-nél (32 bites módban!). A GPU nem sokat változott az elődmodellhez képest, bár némileg gyorsítottak rajta.


[+]

A BCM43438 kódjelű "kombinált" chip felel a vezeték nélküli kommunikációért, ami 2,4 GHz-es 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi-t és Bluetooth 4.1 (Low Energy) párost takar. Az új változat kompatibilis az előző verziókkal, a csatlakozók azonos helyen és funkcionalitással bírnak mint a korábbi modelleken. Egyedül a visszajelző LED-eket kellett az SD-kártya foglalat másik oldalára pakolni, hogy legyen elég helye az antennának. Az 5V-os tápegységből érdemes 2,5A-es változatot alkalmazni, ha az USB portrokra is kerülnek kiegészítők.

A Raspberry Pi 3 hivatalos (nettó) ára pont annyi, mint elődjének, azaz 35 dollár. Magyarországon például a Málna PC kínálatában vásárolható meg, bár készlettel még nem rendelkeznek. A honlapra kiírt tájékoztató jellegű ár 15 900 forint.


[+]

A bankkártya méretű miniszámítógéppel az IT café olvasói is több ízben találkozhattak már, legutóbb például néhány izgalmas kiegészítőt gyűjtöttünk csokorba, de bemutatásra került az is, hogyan készíthető otthoni webszerver a közösség által kedvelt gépből.

Azóta történt

Előzmények