Kisiskolásokat oktatnak mobilkommunikációra

A szervezők bejelentették, hogy három iskola hat osztályában, közel 250 diák előtt mutatkozik be a Digitális Világ program biztonságos mobilkommunikációt bemutató oktatási segédanyag két fejezete. A program célja, hogy az internet gyors terjedésére reagálva fejlessze a gyermekek médiatudatosságát, digitális írástudását és egészséges kritikai személetet fejlesszen a jövő nemzedékben.

Hirdetés

A MediaSmart Hungary tavaly februárban jelentette be, hogy a Telenor támogatásával megkezdik egy olyan oktatási segédanyag kidolgozását, amelynek célja, hogy a 7-12 éves, alsó tagozatos diákok körében segítse a médiaértés, a médiatudatosság és a digitális írástudás kialakulását. A kezdeményező szakmai felügyelete alatt készülő anyag összesen 14 fejezetből áll majd, ebből kettőt – a mobilhasználatról, a mobiltartalom-fogyasztásról szólókat – a Telenor szakértői állították össze. Az érintett fejezeteket a mobilszolgáltató munkatársai eddig hat iskolában, Budapesten, Törökbálinton és Budaörsön mutatták be a közelmúltban. A szakemberek számára fontos, hogy visszajelzést kapjanak a gyerekektől és a pedagógusoktól, hogy a kidolgozott ismeretanyag kellően tartalmas, érhető és érdekes számukra.

III. Klausz Ferenc, a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy miért támogatják a programot. „Az internethasználat mára a mindennapok részévé vált: a legifjabb generációk gyakorlatilag a weben nőnek fel. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az internetet már a gyerekek is a legnagyobb biztonságban használhassák. Ennek első lépéseként 2012. januártól az ORFK-val együttműködésben az Interpol listája alapján, hálózatunkon blokkoljuk a gyermekpornográfiát tartalmazó weboldalak megjelenítését, ezzel gátoljuk terjedésüket. A technikai blokkolás mellett kiemelten fontos célunk a képzés, tudásunk átadása a felnövekvő generáció számára. A MediaSmart Hungaryval közösen kidolgozott oktatási anyag segítségével pedig a kisiskolásokat szeretnénk megismertetni a tudatos internet- és mobilhasználat alapjaival, hogy a megfelelő ismeretek birtokában biztonságosan élvezhessék a világháló kínálta lehetőségeket.

Az Ipsos korábbi kutatása szerint az internet kiemelt szerepet játszik a fiatalok életében: a zenehallgatás mögött a második helyen áll a 12-14 évesek érdeklődési körében. Naponta átlagosan 63 percet, hétvégenként pedig közel két órát (113 percet) töltenek a világhálón. 42%-uk minden nap, vagy majdnem minden nap leül az internet elé, ráadásul több mint 60%-uk az iskolai infrastruktúrát használja netezésre. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a 8-14 évesek közel harmada (32%) bármilyen felügyelet nélkül barangolhat a világhálón. A Digitális Világ segédanyag számukra is hasznos iránymutatást adhat, hogy miként használják helyesen és biztonságosan az internetet. A tervek szerint a teljes oktatási segédlet kidolgozása hamarosan befejeződik és áprilistól a pedagógusok és a szülők számára egyaránt elérhetővé válik.

Azóta történt

Előzmények