A Telenor a telefonadót okolja eredményei romlásáért

A Telenor közzétette a 2012 harmadik üzleti negyedévére vonatkozó jelentését, és ebben kiemelik, hogy súlyosan érintette őket az év közepén az új adó bevezetése.

A közlemény szerint: „Stabil árbevétel, bővülő piaci részesedés, szélesedő ügyfélkör és növekvő beruházások jellemzik a Telenor Magyarország harmadik negyedévi eredményeit. A 2012 júliusában bevezetett telefonadó azonban rányomta bélyegét a társaság EBITDA-jára, amely 20 százalékkal maradt el 2011 hasonló időszakának értékétől. A Telenor 2,5 milliárd forint telefonadót és 2,4 milliárd forint ágazati különadót (válságadó) fizetett 2012 harmadik negyedévében, ami a normál társasági adón túlmenően közel 5 milliárd forint pluszbefizetést jelent a költségvetésbe (és az adott negyedévi árbevétel 12 százalékának felel meg).”

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója az eredményeket kommentálva ugyancsak a telefonadót emelte ki hangsúlyosan: „A Telenor elkötelezett Magyarország mellett, és kiváló minőségű, hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások nyújtására törekszik. Két tartalomszolgáltatást is bevezettünk ügyfeleinknek ebben a negyedévben, és több példaértékű m2m projektet is lebonyolítottunk vállalati partnereinkkel. Elkötelezettségünk fenntartásához stabilabb jogi és szabályozói környezetre van szükségünk. Az év közben bevezetett telefonadó rendkívül hátrányosan érintett minket. Nagyon sajnálatos, hogy iparági egyeztetés nélkül az idén már harmadik alkalommal módosítják a távközlési törvényt. Az ilyen változtatások összezavarják az ügyfeleket, és elvonják a fejlesztésre és az ügyfelek kiszolgálására szánt erőforrásainkat az innovatív szolgáltatások kidolgozásától és bevezetésétől” – jelentette ki a cégvezető.

A főbb eredmények röviden:

Az árbevétel 1,2 milliárd forinttal csökkent 2012 harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. Az eltérést elsősorban a hívásvégződtetési díjak januári csökkentéséből eredő alacsonyabb összekapcsolási árbevétel okozta.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke 3,5 milliárd forinttal maradt el az előző év hasonló időszakának értékétől elsősorban az új, percalapú telefonadó miatt.

A harmadik negyedévi EBIT 0,5 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedévében. Az EBITDA csökkenését főként az alacsonyabb értékcsökkenési ráfordítás ellensúlyozta.

A CAPEX 3 milliárd forint volt, ami 0,8 milliárd forinttal több 2011 harmadik negyedévéhez viszonyítva a hálózatfejlesztés és az IT-jellegű beruházások miatt.

Az előfizetések száma 13 ezerrel emelkedett a 2012 második negyedévi szinthez képest, így a Telenor Magyarország 3 millió 458 ezer előfizetővel rendelkezett a harmadik negyedév végén. A használt kártyák száma alapján számított piaci részesedés 31,47% volt a negyedév végén, ami magasabb a 2012 második negyedévi értéknél (31,38%). Mobilinternet-piaci részesedésük 29,89 százalékra nőtt 2012 augusztusában.

Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel összege („blended ARPU” index) az előző év szintjén maradt (3635, illetve 3655 forint).

Azóta történt

Előzmények