Szorosabb USA-EU együttműködés a cél a kiberbiztonsági területen is

A vezető európai tisztviselő a politikai, katonai és éghajlatvédelmi koordináció mellett a kibervédelemről is beszélt az USA-ban.

Thierry Breton, a belső piacért felős EU-biztos a hétvégén az Egyesült Államokban folytatott megbeszéléseket, és beszédet mondott a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (Center for Strategic and International Studies (CSIS).

A beszéd súlypontját és apropóját az adta – és ezt a biztos többször hangsúlyozta – hogy a megváltozott geopolitikai helyzet új kihívások elé állította az USA-t, az EU-t, a NATO-t, így meg kell újítani az eddigi védelmi célú együtműködéseket.

Az Egyesült Államok továbbra is az EU legfontosabb stratégiai szövetségese marad – mondta Breton, aki hozzátette: kiemelt területté váltak a kiberbiztonsági kérdések, ennek megtárgyalása washingtoni látogatásának legfontosabb célja.

A biztos elmondta, hogy Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterrel folytatott tárgyalásán megkezdték a kibervédelmi intézkedések összehangolásáról szóló párbeszédet. Az együttműködés három kulcsterületre koncentrál:

  • közös helyzetfelismerés és strukturált információcsere

  • a szoftverek és a hardverek kiberbiztonsági szabványai

  • a kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsága

Breton megemlítette, hogy örvendetes látni, hogy a kifejezetten erős amerikai operatív kiberkapacitás kialakítását láthatóan követi az USA-ban a törekvés egy szigorúbb szabályozási környezet kialakítására is, mely része lesz a hamarosan bejelentendő kiberstratégiának.

Kiemelte, hogy az EU-nak és az USA-nak közös érdeke, hogy Kína ne férhessen hozzá a legfejlettebb amerikai és európai technológiákhoz. Ennek érdekében a felek közösen tesznek annak érdekében, hogy

  • az 5G hálózatokból eltávolítsák a magasz kockázatú beszállítókat

  • figyelemmel kövessék, hogy milyen kínai beruházások vannak a kritikus infrastruktúrákban

  • nagy erővel törekedjenek – szabályozással is – arra, hogy a félvezetőipart- és ellátást függetlenítsék a külső, főképp ázsiai beszállítóktól

Breton külön megemlítette, hogy túl nagy a függőség a tenger alatti kábelek esetében is, ezért már folynak a megbeszélések egy Európát és Japánt összekötő új, a sarkvidéken lefektetett kábel megvalósításáról. Sőt, ötlet szintjén megemlítette egy dedikált „G7-kábel” kiépítését is, amely a szövetségeseket (az USA-t, Kanadát, az Egyesült Királyságot, Európát és Japánt) kötné össze.

Azóta történt

Előzmények